El president d'ERC, Oriol Junqueras, veu la imputació del president de la Generalitat, Artur Mas, pel 9-N com la "millor demostració" per la qual Catalunya ha de ser un país independent. En declaracions a Rac 1, ha considerat que la imputació és una invitació perquè no hi hagi dilacions i ha posat en relleu la "importància d'escurçar els terminis i posar en marxa el procés amb una sessió parlamentaria que assenyali al món que ha començat el procés cap a la independència". Finalment, ha considerat que seria "monstruós" que s'hagués fet coincidir expressament la citació de Mas el 15 d'octubre amb el 75è aniversari de l'afusellament del president Lluís Companys.

"Mentre formem part d'aquest estat espanyol, qüestions tan normals a qualsevol lloc del món com consultar l'opinió dels ciutadans es converteix amb una querella i una imputació", ha afirmat Junqueras per després recordar que no hi ha antecedents de cap país en què s'hagi respost per la via judicial a una consulta de la ciutadania.

En aquest context, el líder dels republicans ha defensat que la imputació és una demostració més que la pertinença a l'estat espanyol és "del tot inviable" i que cal la desconnexió amb l'Estat. Així mateix, veu la decisió judicial com una invitació a no entretenir-se i a evitar les "dilacions". En aquest sentit, ha assenyalat la importància "d'escurçar els terminis" i posar en marxa el procés amb una declaració al Parlament que comuniqui al món que comença el procés cap a la independència.

Segons Junqueras, no sembla "molt edificable" ni "els millors exemples de pulcritud ni oportunitat" que s'hagi fet pública la imputació del president de la Generalitat dos dies després de les eleccions del 27-S i ha afegit que consideraria "monstruós" que s'hagués volgut fer coincidir la citació de Mas davant del TSJC amb el 75è aniversari de l'afusellament del president Lluís Companys.

Finalment, Junqueras ha afirmat que és una obligació dir que "l'estructura i la cúpula judicial està polititzada i respon a interessos polítics" i que, per tant, està determinada pel govern espanyol. En aquest sentit, ha recordat que la Fiscalia depèn del Ministeri de l'Interior i que els òrgans de regulació de la justícia i el Tribunal Constitucional (TC) són òrgans de nomenament polític.