El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va fer una crida a no "espatllar" la majoria independentista al Parlament amb querelles internes, mentre que la CUP, que amb els seus 10 diputats tenen la clau de la governabilitat, va rebutjar les pressions que està rebent per avalar la seva investidura.

En ple tempteig inicial entre Junts pel Sí i la CUP per intentar consensuar un full de ruta sobiranista per a aquesta legislatura i lligar la investidura del nou president, Mas va llançar un avís sobre les conseqüències d'un veto al seu nom per seguir al capdavant del Govern: "No s'ha arribat fins aquí per espatllar-ho tot".

Després d'obtenir una majoria absoluta de diputats independentistes al Parlament, 62 de Junts pel Sí i 10 de la CUP, segons Mas les dues parts no poden donar-se "ni el més mínim marge per al desacord".

Mas va remarcar que la seva candidatura a la presidència de la Generalitat ve avalada pels 1,6 milions de catalans que van escollir la papereta de Junts pel Sí, i va apel·lar a "no fallar".

Una de les bases que pot utilitzar la coalició de CDC i ERC per convèncer la CUP que cedeixi almenys dos vots a favor de la investidura de Mas, imprescindibles per aconseguir la majoria simple davant del vot negatiu de la resta de grups, és la imputació del president pel seu paper en l'organització de la consulta del 9N.

Però la CUP, de moment, es resisteix a cedir i manté el mateix criteri que va defensar en campanya electoral en contra de votar a favor de la investidura de Mas.

L'exdiputat de la CUP Quim Arrufat va avançar que la seva formació farà una oferta amb "més recorregut" que el debat entorn de si el líder de CDC, Artur Mas, ha de continuar com a president de la Generalitat.

A les portes de la negociació entre Junts pel Sí i la CUP pel full de ruta sobiranista i la investidura del futur president, Arrufat ha explicat avui que la seva formació farà una oferta que anirà més enllà de si Artur Mas ha de ser o no el president investit.

"L'oferta que farà la CUP té molt més recorregut que seguir girant entorn d'un president i els seus fans. Així que calma amb els hooligans", va assenyalar Arrufat en un tuit.

Les posicions entre CUP i Junts pel Sí, les dues forces que conformen majoria absoluta al Parlament després de les eleccions de diumenge passat, estan distants abans de l'inici de la negociació.

El partit anticapitalista es nega a votar a favor de la investidura d'Artur Mas, el candidat de Junts pel Sí que requereix d'almenys dos vots favorables -a més dels de Junts pel Sí- i que es resisteix a renunciar a revalidar la presidència de la Generalitat.

Rull no vol llibertat de vot

El coordinador general de CDC, Josep Rull, va apostar perquè el grup parlamentari de Junts pel Sí sigui el "màxim de compacte possible" descartant així que els diputats tinguin llibertat de vot. "Superem les dinàmiques clàssiques dels partits, actuem com a bloc", va defensar el dia abans de la primera reunió del grup parlamentari al complert que es produirà avui.

Pel que fa a les negociacions amb la CUP per investir el president de la Generalitat, Rull va insistir que la candidatura d'Artur Mas és "inqüestionable" i el va posar en valor com a "actiu" recordant que no es pot "ignorar" que JxSí ha obtingut gairebé 1.700.000 vots.

Sobre l'organització del nou grup parlamentari de Junts pel Sí, Rull va considerar que la idea bàsica és que el grup sigui compactat, perquè això "facilitarà les coses". "L'agenda l'hem de marcar nosaltres. Com més compactat més podrem marcar l'agenda. Hem d'actuar com a grup", va defensar en ser preguntat sobre la possibilitat de donar llibertat de vot als diputats.

Aquesta va ser una qüestió que es va debatre en plena campanya electoral, quan el número u de la llista, Raül Romeva, va afirmar que en tots els aspectes que no tenen a veure amb la transició els diputats de Junts pel Sí havien de poder votar el que volguessin.

Rull va defensar que la reelecció de Mas com a president de la Generalitat facilitaria les coses i el va qualificar "d'actiu molt rellevant que cohesiona". A més, després de la seva imputació pel 9-N, Rull va subratllar que "en el moment que s'ataca un instrument concret esdevé un dels actius importants des d'un punt de vista simbòlic". El coordinador general del partit es va mostrar convençut que es trobarà una fórmula d'acord amb la CUP si s'enfoca una legislatura de transició nacional i va replicar que les retallades són un concepte de Catalunya autònoma.

Segons Rull, les relacions amb ERC són "excel·lents" i va assegurar que durant la campanya electoral s'han "recosit molts ponts" entre Convergència i el partit republicà. Finalment, preguntat per la possibilitat que Junts pel Sí es presenti a les eleccions espanyoles de finals d'any, Rull va admetre que Convergència és partidària d'aquesta opció però va assegurar que encara no s'ha parlat sobre aquesta qüestió.