La Federació d'Entitats per la Defensa de la Llengua catalana de la Catalunya Nord va denunciar ahir les afirmacions com "hi ha un component racista en els catalans" en un especial sobre la independència a la cadena pública francesa F5. El programa C'est dans l'air, que va comptar amb el debat de quatre "experts", va parlar sobre el procés català en la seva edició de dilluns passat sota el títol Risc català i contagi independentista. Segons la Federació d'Entitats "l'emissió ha estat la reproducció exacta dels arguments de la caverna mediàtica i de les mentides oficials del règim espanyol".

"Volem manifestar la nostra indignació per la manca total d'objectivitat, de contradicció i de serietat en el tractament de la victòria independentista", afegeixen abans de dir que es van fer una sèrie de comentaris que van "ferir" espectadors catalans. Entre aquests, coses com que els catalans sobiranistes "són rics que no volen pagar pels pobres", "es tracta d'una burgesia que sempre s'ha sentit superior" o "han aprofitat les competències en educació per adoctrinar els infants" o també "han fet una campanya identitària sense explicar els riscs de la independència". Malgrat tot la frase més destacada va ser "hi ha un component racista en els catalans".

Per tot plegat , exigeixen "excuses i serietat i informació contrastada" així com una "emissió especial de C'est dans l'air". "Refusem les acusacions de racisme, sobretot venint d'un país amb un Front Nacional omnipresent", conclouen.

La Federació per la Llengua i la Cultura Catalanes a la Catalunya del Nord és una federació creada el 1980 a Perpinyà que reuneix un centenar d'entitats de Catalunya del Nord compromeses en la promoció de la llengua i de la cultura catalanes. Ha tingut un paper rellevant com a coordinadora d'activitats revinidicatives i de promoció de tradicions al Rosselló.

En el programa participava el presentador Yves Calvi, un reconegut professional francès, que condueix aquesta mateix programa des de 2001. A més té una bona reputació professional per ser franc i no donar concessions als seus entrevistats.

Entre els tertulians hi havia Pascal Boniface, geopolític francès, fundador i director de l'Institut de Relacions Internacionals i Estratègiques que és expert en armes nuclears i el conflicte palestino-israelià i que és citat també com un dels assessors de temes internacionals en premsa. També era a la taula, l'economista de Philippe Dessertine, un dels professors que va predir la gran crisi econòmica que viuria els Estats Units amb les subprimes.

Polèmic historiador

Els altres dos comentaristes eren la columnista del Telegraph i Newsweek Anne-Elisabeth Moutet, així com també com l'historiador Benoit Pellistrandi que habitualment comenta les notícies de la política francesa en els mitjans de comunicació espanyols i a França, parla amb la premsa i els mitjans de comunicació sobre l'emissió a Espanya. Pellistrandi ja va generar una certa polèmica en expressar els seus dubtes sobre el procés d'immersió lingüística de Catalunya en els micròfons France Culture.