El president d'ERC, Oriol Junqueras, va afirmar ahir que el paper de cada persona és "clarament irrellevant" davant de la importància d'aconseguir la independència de Catalunya, i es va mostrar convençut que en els propers dies hi haurà els acords "necessaris" per avançar cap a aquest objectiu.

En la seva intervenció en el primer Consell Nacional d'ERC després del 27-S, Junqueras es va referir a la irrellevància dels noms en un moment en què Junts pel Sí, coalició de la qual forma part ERC, intenta negociar amb la CUP qui serà el pròxim president de la Generalitat, ja que la formació d'esquerres és contrària a la reelecció d'Artur Mas com a president del govern català.

En el seu discurs, el líder d'ERC va afirmar que el seu partit sempre ha dit el mateix: "El paper de cadascun de nosaltres és clarament irrellevant comparat amb la importància de la independència i de la possibilitat de disposar de les eines necessàries per construir un estat del benestar modern, eficaç, just, net i transparent", va afirmar.

Així doncs, ERC vol seguir concentrant tota la seva atenció en el "què" i en el "com", en fer la independència i en com exercir-la, i no es volen distreure amb "qualsevol altre debat" i molt menys amb un "debat públic". Segons Junqueras, a vegades la discreció és una eina "imprescindible" i, sobretot, en debats que poden afectar noms de determinades persones: "La responsabilitat de tots nosaltres és fer-ho de manera discreta", va indicar.

Junqueras va assenyalar que totes les formacions són imprescindibles i que els resultats obliguen a plantejar "equilibris complexos", però es va mostrar convençut que "tot anirà bé" i que durant els propers dies haurà "els acords necessaris" per arribar a l'objectiu, que és la proclamació de la independència en un termini menor de 18 mesos.

Junqueras també va allargar la mà a formacions no independentistes amb les que tenen coses en comú, com per exemple Catalunya Sí que es Pot. El líder d'ERC els va proposar col·laborar en el procés constituent d'una Catalunya independent per definir el model de república que volen construir, fet que considera imprescindible per "consolidar les majories democràtiques que són indispensables perquè aquest procés tingui èxit". A més a més, el cap de files republicà va insistir que volen "obrir" aquest procés constituent a altres formacions perquè ajudin a perfilar el model de la Catalunya independent que volen construir i perquè, va remarcar, és un procés "inclusiu".

Junqueras va assegurar que diumenge passat es va obtenir el mandat democràtic per dur a terme la independència de Catalunya, per l'alta participació i perquè, segons va insistir, del resultat de les eleccions catalanes van sortir "molts més vots a favor de la independència que en contra", perquè en un referèndum es compten els vots explícits del sí i els vots explícits del no i en cap cas se sumen els vots del no, els de l'abstenció o els indecisos.

El líder republicà, finalment, va qualificar la situació d'"única i mai vista" amb 72 diputats al Parlament català a favor de la independència i va insistir que qualsevol altra consideració comparada amb tot això és de caràcter "menor".