El secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, va acusar ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, de ser "covard" i li va retreure que busqui permanentment "culpables externs" als problemes que ha d'afrontar.

En un brieffing informatiu a La Moncloa, Ayllón va ironitzar sobre la tasca de Mas com a "investigador privat" a la recerca d'aquests culpables, i va assegurar que a Espanya "la justícia és independent del poder polític". "Fa la sensació que l'actitud de Mas és de certa covardia", va afirmar ?Ayllón, que creu que Mas ha de "declarar, sotmetre's a la Justícia i esperar que dicti sentència".

Ayllón va fer aquestes manifestacions en resposta al discurs que el president de la Generalitat va pronunciar ahir durant la seva intervenció al 58a Unió Internacional de Magistrats, dedicada precisament a "la imparcialitat de la justícia".

Davant d'ells, Mas va subratllar que la democràcia se sustenta sobre la imparcialitat de la justícia. Per això, va raonar, qualsevol "utilització partidista" de la justícia pot minvar aquesta "sustentació" de la democràcia.

El secretari d'Estat de Relacions amb les Colrts també va analitzar els motius pels quals el PP va perdre suports a les eleccions del 27-S. Segons Ayllón, bona part de l'electorat català va votar per qüestions que van més enllà de la ideologia en aquests comicis, i el PP "treballarà" perquè vegin en aquesta formació la millor garantia de la defensa de la "unitat d'Espanya".

Fer de "pont" entre governs

Paral·lelament, el candidat del PP a la Generalitat, Xavier García Albiol, va anunciar que les pròximes 48 hores presentarà un decàleg de prioritats per a la pròxima legislatura a la resta de partits catalans, si bé ha destacat que PSC i Ciutadans són els que s'hi poden sentir més "còmodes".

Més enllà del decàleg, Albiol va insistir en la seva oferta per fer de pont entre els governs de la Generalitat i l'Estat, amb la finalitat de desencallar el conflicte actual.