El líder del PSC, Miquel Iceta, proposa buscar la màxima "transversalitat" entre els partits catalans per arribar a una "gran coalició pel seny" que permeti evitar el "desastre" al qual es veu abocada Catalunya amb un pacte entre els independentistes de Junts pel Sí i la CUP. En aquest sentit, Iceta insta el president català, Artur Mas, a estar a l'"altura de les seves responsabilitats", a "assumir que ha perdut el plebiscit sobre la secessió que ell mateix va convocar" i, al mateix temps, a "acceptar el mandat de governar que li han donat els catalans buscant la millor fórmula". Una fòrmula, recalca, que "no és la declaració unilateral d'independència, la ruptura de la legalitat i el fet de situar les institucions catalanes fora de la llei".

"Catalunya necessita govern, estabilitat i un pacte amb la resta d'Espanya, i l'amalgama de Junts pel Sí i la CUP no donarà ni govern, ni estabilitat, ni pacte i, per tant, cal buscar un altre camí", subratlla Iceta, que creu que "tot el que impliqui una via unilateral i de ruptura de la legalitat serà el camí més ràpid cap al desastre per a Catalunya" i provocarà "danys de difícil reparació".

D'altra banda, Iceta no entén que després que la mateixa CUP admetés que el "plebiscit" del 27-S s'havia perdut, les formacions secessionistes "facin abstracció" del resultat i precipitin una sortida "que és la més arriscada i la que més mal pot fer a Catalunya". "El que li convé és un Govern estable, que tingui com a prioritats les solucions als problemes del país i ataqui l'emergència social que patim; un Govern que sigui capaç de fer també una negociació amb les institucions de l'Estat després de les generals", insisteix. "Cal apel·lar a la responsabilitat del president Mas; l'espectacle d'una Presidència de la Generalitat sotmesa a una subhasta és indigne per a la institucions i és no servir als interessos dels catalans", assenyala el líder socialista català, que creu que "l'espectacle d'aquests dies convé no prolongar-lo".

Sobre això, Iceta avisa que convertir la presidència en "una peça de canvi, quan ell ja va acceptar anar de quatre en una llista, és una manera d'"anar al precipici més ràpidament".

En referència a la "gran coalició pel seny" que proposa, Iceta pensa "en tots aquells que puguin fer una gran majoria que posi en primer lloc els temes de la reactivació econòmica, assegurar les inversions previstes de Volkswagen a Catalunya, veure com protegim l'Estat del benestar, netegem la política del frau i la corrupció i que busqui un nou acord amb Espanya". En aquest últim punt, Iceta proposa recuperar el document que Mas va presentar al president Mariano Rajoy en la seva última trobada, que recollia 23 qüestions "que no han merescut cap resposta, cosa que diu poc de Rajoy perquè són coses que no són ni la independència ni la consulta, encara que Mas tampoc hi ha insistit gaire perquè ha abandonat aquesta via de negociació".