L'exvicepresidenta de la Generalitat Joana Ortega ha al·legat aquest dimarts davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que l'organització de la consulta estava en mans de voluntaris quan el Tribunal Constitucional (TC) la va suspendre, per la qual cosa no té "cap consciència" d'haver desobeït quan va difondre els resultats de la consulta del 9N.

Ortega ha declarat com a imputada durant prop d'una hora davant el TSJC pel seu paper en l'organització de la consulta alternativa del 9N, en un interrogatori en el qual ha insistit que no té consciència "d'haver desobeït el TC, ni d'haver dictat cap resolució injusta, ni de bon tros comès cap irregularitat econòmica".

L'exvicepresidenta del Govern i exconsellera de Governació ha arribat cap a quarts de quatre de la tarda al Palau de Justícia de Barcelona, seu del TSJC. Sota una intensa pluja, i amb unes 200 persones donant-li suport i cridant a favor de la independència, Ortega ha arribat acompanyada de gairebé tots els consellers del Govern, representants de Junts pel Sí i del seu partit, UDC, com Ramon Espadaler, Benet Maimí i Antoni Font. Ortega haurà de respondre sobre la logística del 9-N, els preparatius informàtics, les rodes de premsa i la fabricació d'urnes i paperetes.

Darrere seu s'han vist, amagats entre un mar de paraigües, a polítics com el secretari general de CDC, Josep Rull; el diputat electe del mateix partit, Jordi Turull; a Oriol Amorós i Anna Simó, en representació d'ERC; al secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, amb els membres de la direcció dels democristians Antoni Font, Benet Maimí i Roger Muntañola; a Raül Romeva i Lluís Llach, de Junts pel Sí; i al Govern en ple, a excepció del president de la Generalitat, Artur Mas, que també està imputat en la mateixa causa, i del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que ha causat baixa per malaltia.

Uns dos-cents ciutadans l'esperaven a les portes del TSJC malgrat la pluja. Ortega ha estat rebuda amb aplaudiments, crits en favor del 9-N i contra la "justícia espanyola", i cançons independentistes. En arribar a la porta del TSJC, Ortega s'ha girat de cara als concentrats i els ha saludat. Acte seguit s'ha posat la mà al pit en senyal d'agraïment a ells.