Agents de la Guàrdia Civil escorcollen l'Ajuntament d'Olot en el marc de l'operació Petrum contra el presumpte cas del 3%. Els agents han sol·licitat l'expedient referent a la concessió de la recollida de residus a l'empresa Igfa Urbaser de l'any 2011. Fonts del consistori asseguren que s'han assabentat de la notícia pels mitjans de comunicació.

En declaracions als mitjans, l'alcalde d'Olot Josep Maria Corominas diu "estar molt tranquil" i assegura que "de les arques d'Olot, no ha anat a parar res a les arques de Convergència".

La Guàrdia Civil registra la seu de CDC i en deté l'administrador

La Guàrdia Civil està registrant la seu de CDC a Barcelona després de detenir-ne l'administrador, Andreu Viloca, i el director general d'Infraestructures de la Generalitat, Josep Antoni Rossell, en una nova fase de la investigació sobre el presumpte pagament de comissions del 3% a la formació nacionalista.

Segons han informat a Efe fonts pròximes al cas, en l'operació, dirigida pel jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell (Baix Penedès) i dos fiscals Anticorrupció que estan encapçalant la inspecció a CDC, s'han detingut també set empresaris i s'han practicat una vintena de registres.

L'operació desplegada avui per la Guàrdia Civil s'emmarca en la investigació "Petrum 2", en què el jutge del Vendrell investiga si CDC va cobrar comissions il·legals d'empreses, entre elles de la constructora Teyco, a canvi de l'adjudicació d'obres i serveis.

El registre de la seu de CDC, ordenat pel magistrat, s'està duent a terme en presència de Viloca, que ha estat conduït a les oficines centrals de la formació nacionalista després de ser detingut aquest matí per la Guàrdia Civil al seu propi domicili.

Poc abans de les 11.00 hores, han entrat a la seu de CDC els fiscals Anticorrupció José Grinda i Fernando Bermejo per dirigir in situ el registre.

El local on CDC té la seva seu segueix, durant l'operació de registre, amb la persiana mig baixada i la porta custodiada per dos agents de la Guàrdia Civil.

La presència d'alguns mitjans comunicació abans que s'iniciés el registre de la seu de CDC ha tornat a indignar els dirigents de la formació, que en anteriors fases d'aquesta investigació han criticat les filtracions a la premsa, en les quals veuen una mostra que el cas podria obeir a una operació de l'Estat contra el procés sobiranista.

De fet, dirigents de la formació nacionalista han apuntat a Efe que no creuen que sigui casual que el registre a la seu de CDC coincideixi avui amb la firma del decret per a la composició del nou Parlament per part del president de la Generalitat, Artur Mas.

La investigació "Petrum" va comportar ja el mes d'agost passat el registre de la fundació Catdem de CDC i del despatx del seu administrador, situat al carrer Còrsega de Barcelona, a la recerca de documents que apuntalin la tesi de la Fiscalia Anticorrupció que la formació nacionalista ha rebut comissions il·legals del 3% de les obres adjudicades.

Precisament, els empresaris que avui han estat detinguts per la Guàrdia Civil seran interrogats en relació amb presumptes pagaments de comissions a la formació nacionalista a canvi de l'adjudicació d'obres.

També el director general d'Infraestructures.cat, empresa pública que gestiona les obres de la Generalitat, ha estat detingut per la seva presumpta relació amb l'adjudicació de projectes de l'administració catalana.

Fonts del Departament d'Empresa, del qual depèn Infraestructures.cat, han expressat a Efe la seva sorpresa per la detenció de Rosell i han afirmat que estan en espera de recollir més informació sobre el seu arrest abans de pronunciar-se públicament.

L'operació, que continua oberta sense que es descartin més detencions al llarg del dia, deriva de l'anàlisi de la documentació que la Guàrdia Civil va intervenir el mes d'agost passat en el registre de la seu de la fundació Catdem, el domicili de l'extresorer de CDC Daniel Osàcar i el despatx de Viloca a les dependències de la formació nacionalista.

Aquesta documentació, que segons els investigadors reforça la seva hipòtesi que Teyco va pagar comissions del 3% a CDC, apuntava també a d'altres empreses sospitoses d'haver lliurat comissions a la formació liderada per Artur Mas.

En fases prèvies de la investigació, la Guàrdia Civil va registrar cinc ajuntaments -Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), Sant Celoni (Vallès Oriental), Figueres (Alt Empordà), Lloret de Mar (Selva) i Torredembarra (Tarragonès)- que suposadament van adjudicar obra pública a canvi de comissions.