La número dos de la candidatura de Junts pel Sí, Carme Forcadell, ha estat elegida avui nova presidenta del Parlament amb 77 vots a favor, el 57 % de la Cambra, que corresponen a tots els diputats Junts pel Sí (JxS) i la CUP més la meitat -cinc- del grup CatSíQueEsPot (CSQP).

A la sessió constitutiva del nou Parlament, Forcadell ha resultat elegida per 77 vots a favor, 57 en blanc i un de nul.

Forcadell ha estat triada per una votació en secret, en què cada diputat ha introduït una papereta amb un nom en una urna que ha custodiat la mesa d'edat, que té com a president Julià de Jòdar (CUP) i com a secretaris Gerard Gómez (ERC) i Joan Giner (CatSíqueEsPot).

L'expresidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha rebut el suport de 77 diputats, fet que suposa cinc vots més que les dues forces independentistes, Junts pel Sí (62) i la CUP (10).

Aquests vots addicionals corresponen a Catalunya Sí que es Pot, segons han informat fonts d'aquest grup, que han explicat que han decidit destinar la meitat dels seus vots a Forcadell per donar-li una "oportunitat" per ser "la presidenta de tots i totes".

Després de conèixer el resultat de la votació, els diputats del PPC s'ha mantingut asseguts, mentre que la resta s'han alçat per aplaudir la nova presidenta, menys Ciutadans, que s'han mantingut drets però sense aplaudir.

El 2012, la llavors presidenta del Parlament, Núria de Gispert (exUDC), va ser reelegida per 79 vots a favor -dos més que Forcadell-, 52 abstencions i 3 de nuls. Un diputat no va poder acudir.

Forcadell dóna per tancada l'etapa autonòmica: "Visca la República catalana"

La nova presidenta del Parlament, Carme Forcadell (Junts pel Sí), ha donat avui per tancada l'etapa autonòmica i ha demanat deixar de ser "esclaus del passat" per passar a ser "creadors de futur", en un discurs que ha acabat dient "Visca la República catalana".

En el seu primer discurs després de ser elegida presidenta de la Cambra, la número dos de Junts pel Sí i expresidenta de l'ANC ha assenyalat que avui es constitueix a Catalunya un "Parlament sobirà que vol representar un poble lliure" i ha demanat als parlamentaris que estiguin "a l'altura" en el que ha qualificat de "procés constituent".

Corominas (JxS) i Espejo-Saavedra (C's), nous vicepresidents del Parlament

Els diputats de Junts pel Sí (JxS) Lluís Maria Corominas i de Ciutadans (C's) José María Espejo-Saavedra han estat elegits vicepresident primer i segon, respectivament, del parlament català a la sessió constitutiva de l'onzena legislatura autonòmica.

L'elecció dels vicepresidents ha tingut lloc a continuació de la celebrada per designar a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

No hi ha hagut cap sorpresa en el resultat de les votacions, per la qual cosa Corominas i Espejo-Saavedra han comptat amb els vots previsibles, 66 vots a favor per a Corominas i 56 vots en suport de Espejo-Saavedra. A la votació hi ha hagut, també, 5 vots en blanc i 8 nuls.

Lluís Maria Corominas ja havia estat vicepresident en les anteriors legislatures, encara que en l'anterior ocupava la segona i en aquesta ocasió serà la primera.

José María Espejo-Saavedra, en canvi, és la primera vegada que accedeix a la Mesa del Parlament, encara que en l'anterior legislatura ja va ser diputat.