La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, considera que seria una «bona solució» celebrar un doble ple el 9 de novembre, votant la declaració d'inici del procés al matí i començant la investidura a la tarda.

Forcadell va apuntar a La Xarxa, però, que primer cal veure si el PPC esgota el termini per constituir-se com a grup, que acaba divendres 6 a les 9.30 del matí. Llavors s'habilitaria dissabte per poder presentar esmenes i hi hauria temps per votar la declaració dilluns.

JxSí va celebrar una reunió de grup al Parlament, on s'han estudiat tots els escenaris. Tot i que no descarten del tot encara celebrar el ple extraordinari la setmana que ve, admeten que és complicat fer-ho.

La mateixa Forcadell va descartar convocar la junta de portaveus si el PPC no s'ha constituït. Forcadell va recordar que el fet que el PPC no es constitueixi com a grup no només significa ajornar la votació de la declaració d'inici del procés, sinó que atura la feina del Parlament en general.

Ara bé, va reconèixer que el més probable és que els populars esgotin el termini i es constitueixin com a grup el mateix dia 6, el que implicaria celebrar llavors la junta de portaveus i obrir llavors el termini per a esmenes.

En aquest sentit, va apuntar la possibilitat de celebrar dos plens el 9 de novembre, un per votar la declaració i l'altre d'investidura, fet que implicaria habilitar el dissabte com a dia per presentar esmenes.

Va reconèixer que existeix la possibilitat de celebrar una junta de portaveus sense que el PPC s'hagi constituït, convidant-lo a assistir-hi, però va reconèixer que en la situació actual això no es pot fer, perquè els populars no vindrien o dirien que no és legal.

«En la situació que estem hem de fer les coses ben fetes. Això es pot fer, però es pot fer en una altra situació, quan hi ha voluntat d'entesa, que no és el cas», va argumentar. El grup de JxSí es va reunir ahir amb l'absència d'Artur Mas i va abordar les diferents opcions de dates per celebrar aquest ple extraordinari.