El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va afirmar ahir que el Govern facilitarà els recursos perquè els serveis públics dels catalans estiguin assegurats, però va advertir que «l'Estat no està per finançar les vel·leïtats independentistes de cap govern d'autonomia».

Montoro va dir que les administracions han de ser «lleials» amb l'objectiu de superar la crisi i amb el de finançar els serveis públics de manera correcta i eficient.

Preguntat per si es van a pagar els 2.300 milions d'euros que ha sol·licitat Catalunya al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) per cobrir les seves necessitats de liquiditat, el ministre ha incidit que fins ara els serveis públics de Catalunya i d'altres parts d'Espanya «no s'han pogut finançar sense l'Estat». En aquest sentit, va voler recordar que l'Estat està «precisament» per proporcionar aquest finançament.

«L'independentisme està renyit amb la sortida de la crisi econòmica», va afirmar el ministre d'Hisenda, que va alertar que també amenaça el propi finançament dels serveis públics dels catalans.

També durant la seva participació en un acte del Consell General d'Economistes, Montorova dir que la posició final la fixarà el president del Govern, Mariano Rajoy, i va recordar que està dialogant amb altres formacions i presidents autonòmics, així com amb els agents socials. «A partir que acabi aquesta ronda, fixarà aquesta posició del Govern espanyol», va afirmar.

El ministre va indicar que «no és democràtic qui proposa saltar-se l'Estat de dret i no atén els plantejaments de sobirania nacional que viuen en tot moment al poble, que inclou el poble català».

«No és admissible que ningú, governant o representant d'un parlament autonòmic, incompleixi lleis a Espanya», va recalcar després d'afegir que «estiguin tranquils» perquè el Govern no permetrà que avancin aquests plantejaments.

Montoro va incidir que l'important és consolidar la sortida de la crisi de Catalunya i de tot Espanya ja que «Espanya necessita Catalunya, que és un dels grans motors de creixement, i Catalunya necessita a Espanya per créixer i crear ocupació».

Va recordar que la funció de l'Estat és garantir el finançament dels serveis públics catalans i espanyols i «aquesta ha estat missió del FLA».

Va incidir que aquest fons finança factures de sanitat, d'educació i de prestacions i seguirà servint per finançar aquests serveis que necessiten els ciutadans.

Això no obstant, va indicar que els mecanismes d'Estat també estan subjectes a la lleialtat entre les administracions, per la qual cosa ha dit que «estem en condicions d'exigir a l'administració catalana lleialtat en aquestes relacions».

Resposta del govern

La portaveu del Govern, Neus Munté, va replicar al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que el Fons de Liquiditat Autonòmic «de cap de les maneres pot estar sotmès al compliment de les lleis» després que Montoro hagi vinculat el Fons de Liquiditat Autonòmica a la «lleialtat» de la Generalitat amb l'Estat.

Així mateix, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Munté també ha defensat que el Govern «no està incomplint res» i va assenyalar el govern espanyol com el responsable d'incomplir en matèries «molt sensibles per a les persones i les entitats», citant una sentència del Tribunal Suprem.

Finalment, va remarcar que el FLA «no és un favor ni un regal» sinó el retorn dels impostos dels ciutadans catalans «d'una manera bastant humiliant, amb comptagotes i amb retard».