06 de novembre de 2015
06.11.2015
Diari de Girona

Guerra espera que l'Estat freni la «rebel·lió» catalana com l'any 1934

L'exvicepresident del Govern compara la situació actual amb la de la Segona República i defensa la resposta que va tenir llavors l'executiu

06.11.2015 | 00:00
L'exdirigent del PSOE, Alfonso Guerra.

L'exvicepresident del Govern Alfonso Guerra va dir ahir que la «rebel·lió contra la llei» o «cop d'estat civil» que han emprès alguns dirigents polítics de Catalunya no és una cosa «nova» i que espera que «ara surti igual» que quan hi va haver un altre intent el 1934 i la República «va contestar molt bé».
Guerra es va referir al desafiament independentista de Catalunya en un acte a Madrid per presentar un portal que recull totes les publicacions literàries de l'exili de l'arxiu de la Fundació Pablo Iglesias.
Després de dir que els dirigents de Junts pel Sí i la CUP estan «actuant en contra de la legalitat i d'aquells als quals representen, que són la majoria de la població», el veterà socialista va recordar que es tracta d'una cosa que «no és nova» en la història d'Espanya i que, «en l'època de la República ja es va intentar», en referència als coneguts com a «fets del sis d'octubre».
Va ser el 6 d'octubre de 1934 quan va tenir lloc a Barcelona la proclamació de l'Estat Català dins de la República Federal Espanyola per part del llavors president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys. Preguntat també per la decisió de l'excap de l'estat Major de la Defensa -Jemad- José Julio Rodríguez de concórrer a les eleccions generals del 20 de desembre com a número dos de Podem per Saragossa, va respondre que «això només ho pot contestar ell, perquè s'ho ha de fer mirar». No es la primera vegada que Guerra opina sobre el procés català. En diverses ocasions el dirigent ha manifestat la seva oposició a la independència de Catalunya i ha defensat la suspensió de l'autonomia per evitar el que considera com «un cop d'Estat» i Mas el seu principal colpista. Guerra ha carregat contra les esquerres catalanistes, mitjans de comunicació, sindicats, entitats esportives per erigir un «monument a la cobardia».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook