La imatge final de l'hemicicle després d'aprovar-se la resolució va il·lustrar la divisió que previsiblement caracteritzarà aquesta nova legislatura: a la bancada de l'esquerra, els diputats de JxS i la CUP aplaudien drets, mentre a la dreta els 11 del PP desplegaven banderes espanyoles i catalanes, els de Catalunya Sí que es Pot exhibien cartells demanant un «referèndum», mentre que els parlamentaris de Ciutadans i el PSC estaven asseguts.

Els onze diputats del PP van desplegar des del seu escó banderes catalanes i espanyoles en acabar el ple del Parlament, en el qual es va aprovar una declaració d'inici del procés cap a la independència, mentre que els onze parlamentaris de Catalunya Sí que es pot van exhibir cartells amb la paraula «referèndum».

En finalitzar les votacions, en les quals els 72 vots de Junts pel Sí i la CUP van valer per aprovar la seva resolució, la presidenta de la cambra catalana, Carme Forcadell, va aixecar la sessió.

Tot seguit, els diputats de les dues formacions independentistes es van posar dempeus per aplaudir l'aprovació de la declaració, mentre que els parlamentaris del PP també es van aixecar, però per desplegar cadascun d'ells una senyera o una bandera espanyola.

El president del grup parlamentari del PP, Xavier García Albiol, exhibia l'espanyola, mentre la número dos de la seva llista, Andrea Levy, mostrava una senyera i, darrere, a la tribuna d'invitats, la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, també va treure una bandera espanyola.

En la bancada de Catalunya Sí que es pot, es van aixecar també per exhibir cartells demanant un «referèndum», minuts després que el seu portaveu parlamentari, Joan Coscubiela, defensés una consulta d'autodeterminació el 2016.

Mentrestant, els diputats de Ciutadans i del PSC van continuar asseguts, sense aplaudir l'aprovació d'una resolució en la qual van votar en contra.

El ple extraordinari en què es votava la proposta de resolució independentista de Junts pel Sí (JxS) i la CUP va arrencar poc després de les deu del matí al Parlament, amb un minut de silenci en memòria de les quatre víctimes en un geriàtric d'Agramunt.

Forcadell, que just abans d'iniciar-se el ple havia intercanviat unes paraules amb el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va emplaçar els 135 diputats a començar la sessió amb un minut de silenci en memòria de les quatre ancianes mortes dimarts passat en una residència geriàtrica d'Agramunt com a conseqüència d'una riuada que va inundar una part de l'edifici.