La declaració de l'inici cap al procés per la independència es va viure ahir amb posicions una vegada més enfrontades entre els dos blocs que representen els partidaris amb Junts per Sí i la CUP?i els contraris en un debat al Parlament de prop de dues hores i reaccions que van continuar durant tot el dia. Entre els dos blocs clarament enfrontats, Catalunya Sí que es Pot reclamava no sumar-los al del no. El grup demana un referèndum per al 2016. Per als partidaris s'obre un nou camí que ja no té retorn, mentre els dirigents de C's, PSC i PP van retreure una maniobra que porta a una ruptura amb l'Estat de dret. «Bogeria», «desafiament» o «insurgència» van ser alguns dels qualificatius. Des del PP advertien que no deixaran que ningú els expulsi d'Espanya.

JxS Raül Romeva

El diputat de Junts pel Sí es va estrenar ahir al Parlament advertint que la resolució independentista marca un «abans i un després» de la condició política del Parlament i de les institucions catalanes. «Hi ha qui pensa encara que carregar els tribunals amb artilleria legalista acabarà amb aquest clam. Això no té aturador. Si no és avui, serà demà» va dir Romeva, perquè «aquest país ja fa temps que diu alt i clar que ha arribat el moment d'anar a totes». Amb la resolució va dir que es dóna compliment «a un compromís electoral, una demanda democràtica i una urgència nacional».

CUP Anna Gabriel

«Mireu-nos als ulls, no hi veureu colpistes ni partidaris d'autoritarismes ni imposicions». Ho deia la portaveu de la CUP, que va definir la resolució com un acte íntegre de sobirania, democràcia, dignitat i un acte de ruptura davant la imposició espanyolista i el fonamentalisme contitucionalista, la legalitat feta búnquer. Per la portaveu de la CUP al Parlament, la resolució «deixa enrere la Catalunya subordinada» però també «de les retallades, les privatitzacions i la corrupció», en un discurs que es va viure amb fredor.

ERC Oriol Junqueras

El líder dels republicans va celebrar que s'hagi tirat endavant el procés cap a la independència i la constitució d'una república dins la UE que emana del mandat del 27-S. Sobre la reacció del Govern espanyol va donar per fet que es prendran mesures oportunes de la mateixa manera que ho faran la majoria democràtica per defensar la voluntat democràtica dels ciutadans.

C's Inés Arrimadas

La presidenta del grup parlamentari de C's va advertir que la resolució, qualificada de «despropòsit» i «bogeria, «menysprea la sang, suor i llàgrimes» dels que van lluitar per recuperar la democràcia a l'Estat. Per Arrimadas, el text és «el major desafiament» a l'ordre constitucional i democràtic que ha viscut el país i impròpia del segle XXI i de la Unió Europea, va dir. A més, acusa Convergència Democràtica?i Artur Mas de defensar la independència per interessos merament personals, per escapar als tribunals espanyols dels escàndols que els esquitxen. La diputada creu que els espanyols superaran aquest repte i va apostar per «reformar» en lloc de «trencar» Espanya. A més, va retreure a Catalunya Sí que es Pot que se sumi a «l'invent» del dret a decidir.

CSQP Joan Coscubiela

El portaveu parlamentari de Catlunya sí que es Pot va expressar el seu rebuig a la «declaració d'insurgència» de JxSí i la CUP. Va fer una crida a les forces favorables al dret a decidir a defensar el referèndum per al 2016. Va defensar que la posició del seu grup no es pot considerar al costat del bloc del «no» perquè estan «tant en contra del búnquer com d'aquells que han presentat una proposta independentista unilateral».

PSC Miquel Iceta

«Costos imprevisibles» i «insuportables» és el que tindrà pel líder del PSC la resolució que «situa les institucions fora de la llei». Iceta «prega» que no s'apliqui per les «conseqüències» que tindria. Acusa JxSí i la CUP de desconnectar de l'estat de dret i de la legalitat democràtica. Va centrar el seu discurs a defensar la «irresponsabilitat» que suposa aprovar i intentar aplicar la proposta. Considera que els independentistes «no tenen dret a aplicar». Va recordar que històricament la pluralitat ha estat positiva.

PP Xavier Garcia Albiol

El diputat es va estrenar amb contundència al Parlament i abans de la votació de la resolució va assegurar que «ni Mas, ni Junqueras ni l'esquerra radical aconseguiran separar Catalunya d'Espanya» per moltes «propostes il·legals i il·legítimes que s'aprovin». Després de l'aprovació va assegurar que la seva formació garantirà que «ni Mas ni ningú expulsi d'Espanya» els catalans que se senten també espanyols amb una declaració que va titllar de «subversiva» i de «suïcidi».