La CUP veu insuficient l'oferta que el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va posar ahir sobre la taula de presidir un Govern cedint competències a tres vicepresidències.

Els cupaires ja van avançar el seu compromís de convocar una assemblea oberta en cas que es donéssin les condicions per arribar a un acord sobre la investidura. En aquest sentit, van considerar que, de moment, encara no es donen aquestes condicions.

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, es va oferir a presidir un nou Govern en què cediria pes a tres vicepresidents, Oriol Junqueras, Raül Romeva i Neus Munté, segons van explicar fonts de Junts pel Sí al sortir de la reunió.

Aquesta trobada va ser entre el president en funcions i els diputats de la CUP Antonio Baños, Anna Gabriel i Benet Salellas, al Palau de la Generalitat, per intentar desbloquejar la investidura en la segona votació.

Presidència «coral»

Segons les fonts consultades, l'esquema que JxS està disposat a plantejar per convèncer la CUP i acostar-se al seu plantejament de presidència «coral» consistiria en un Govern presidit per Mas, amb Junqueras com a vicepresident primer en l'àmbit econòmic, Romeva com a vicepresident segon de relacions internacionals i Munté com a vicepresidenta tercera amb atribucions en matèria social.

La creació de tres vicepresidències portaria implícita una reforma de la llei de la presidència de la Generalitat i del Govern, ja que allà s'inclou el possible nomenament de només un conseller primer o bé d'un vicepresident.

Després que la CUP unís forces dimarts amb la resta de l'oposició per frustrar en primera votació la investidura de Mas, Junts pel Sí era conscient que li tocava moure fitxa per intentar canviar el sentit del vot dels deu diputats de l'esquerra independentista i anticapitalista en la jornada d'avui.

Nou plantejament

La vicepresidenta i portaveu del Govern en funcions, Neus Munté, va avançar que el president de la Generalitat i candidat a la reelecció, Artur Mas, farà avui «un plantejament addicional» al que va presentar en el primer debat d'investidura per tal de convèncer la CUP.

Munté no va voler, però, confirmar si aquesta «oferta» passa per restar poders presidencials en favor de tres vicepresidències. A preguntes dels periodistes, Munté ha reiterat que tant dins de Junts pel Sí com del Govern hi ha «unanimitat total» en què «l'únic nom» per ocupar la presidència de la Generalitat és Mas.

Així mateix, va destacar que la cimera a Palau d'ahir amb la CUP demostra que hi ha «voluntat» de seguir negociant i arribar a acords. La reunió, va afegir, s'emmarca en la «normalitat» a menys de 24 hores pel segon debat d'investidura. En la segona votació, Mas haurà d'aconseguir la majoria simple dels vots del Parlament, és a dir que en tindria prou amb els 62 vots a favor de JxS, més dos de la CUP i l'abstenció de la resta de diputats de l'esquerra antisistema.

ERC, disposada «a tot»

El número dos d'ERC per Barcelona per al 20-D, Joan Tardà, va assegurar ahir que el seu partit està disposat «a tot» per arribar a un acord amb la CUP per a la investidura i formar un nou Govern, fins i tot a oferir un «xec en blanc» per anteposar els interessos generals als partidistes.

En declaracions als passadissos del Parlament, al costat del cap de llista republicà per a les eleccions generals, Gabriel Rufián, el diputat al Congrés va advertir que «el preu del desacord seria enorme, gairebé un delicte d'alta traïció a la voluntat del poble de Catalunya o un frau a aquesta voluntat democràtica».