El cap de llista d'Unió a les eleccions generals, Josep Antoni Duran i Lleida, va assegurar ahir que el president del Govern, Mariano Rajoy, li va garantir que no suspendrà l'autonomia catalana per frenar la declaració d'inici del procés cap a la independència.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Duran es va referir a la reunió que va mantenir a la Moncloa el passat 3 de novembre amb Rajoy, qui segons ha explicat li va assegurar que no aplicaria «cap més mesura que el recurs d'inconstitucionalitat» contra la resolució independentista aprovada pel Parlament la setmana passada.

«Hi ha molta gent a Madrid que ja ens voldria enviar l'exèrcit», va constatar Duran, que va indicar que Rajoy li va dir ser «conscient de la pressió» que té de certs sectors polítics i mediàtics perquè endureixi la resposta a l'independentisme, però malgrat això no pensa «moure's d'aquí». Duran va al·ludir també a les declaracions del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que dimarts va advertir que ni la Generalitat ni cap govern pot dedicar un sol euro a «activitats il·legals» i va recordar que és l'Estat el que està garantint el finançament dels serveis públics dels catalans.

El candidat d'Unió a les eleccions del 20-D va instar Mas a buscar suports fora de la CUP per ser investit, i va suggerir el PSC o Catalunya Sí que es Pot. En declaracions a Catalunya Ràdio, Duran va remarcar que la ciutadania «necessita un govern que doni estabilitat, que governi i prengui decisions».

«Com que no és possible amb la CUP, amb la que jo no hauria parlat mai, jo buscaria una majoria alternativa, que no li exigiria el que li ha exigit la CUP. Jo escoltaria i si són propostes socials, doncs més dures són les de la CUP, que són antisistema a matar, que no pas les de Catalunya Sí que es Pot», va argumentar, alhora que va insistir que ara cal ajornar l'agenda nacional i prioritzar la social. Segons Duran, CDC «enyora» Unió quan ha de negociar amb la CUP.