L'entitat juvenil de l'esquerra independentista Arran, vinculada estretament a la CUP per ser el seu referent polític, entra de ple en el debat intern dels anticapitalistes sobre la possibilitat d'investir Artur Mas com a president de la Generalitat. En un comunicat penjat al seu web, els joves criden als diputats de la CUP a «no cedir a les pressions de la burgesia sota cap concepte» i no votar Mas. «Fins mai, Mas», es titula el text publicat amb el que Arran denuncia que estan «fartes de ser joves precàries, fartes de ser un dels grups socials que resten exclosos dels espais de poder i de decisió de la societat». És per això que volen denunciar el «clima d'atacs i pressions» que asseguren que està rebent la CUP per la seva «negativa» a investir Mas, i sortir així en la seva defensa. «Mas no és ni pot ser sinònim d'independència», diuen. acn/ddg barcelona

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va reconèixer que és difícil que hi hagi un acord amb la CUP abans que comenci la campanya de les eleccions del 20-D. En declaracions a Catalunya Ràdio, Mas va avançar que JxSí farà pública en els propers dies la concreció de l'oferta de govern a la CUP que ell mateix ja va apuntar durant el segon debat d'investidura, una oferta que «no exclou ningú».

També va apuntar que es va oferir als cuparies que entressin a l'«executiu però ells ho van rebutjar». Va assegurar que ell vol evitar unes noves eleccions, però «no a qualsevol preu», i no va descartar repetir la fórmula de la llista conjunta.

Mas va indicar que l'ideal seria arribar a un acord amb la CUP abans que comenci la campanya electoral, però va reconèixer que serà complicat. «Políticament això ja hauria d'estar resolt i com que no ho està, idealment s'hauria de resoldre abans de la campanya, però jo em temo que, tal com està la situació, això és difícil», va dir.

Va assegurar que ell farà el possible per evitar unes noves eleccions, però va advertir també que «no a qualsevol preu», perquè l'acord ha de ser «un equilibri raonable perquè tothom hi pugui seguir sent, sense excloure ningú». El president en funcions va negar que Junts pel Sí no estigui concretant res en les negociacions, com retreu la CUP, i va avançar que en els propers dies faran pública la concreció de l'oferta de govern que se'ls està plantejant, aquella que ell mateix ja va anunciar durant el debat d'investiura.

Trobar el «desllorigador»

«L'oferta que se'ls ha fet i que vaig verbalitzar al Parlament s'explicarà amb més detall, perquè la gent conegui quin és l'oferiment que se'ls ha fet», va indicar. JxSí «s'ha mogut» i ara la CUP «ha de trobar el desllorigador». Al seu parer, JxSí «s'ha mogut» proposant que el president conservi els poders que legalment té encomanats però compartint la responsabilitat política.

Mas va insistir que «s'està parlant de tot i amb transparència, però altra cosa és que la CUP ha de trobar el desllorigador perquè aquesta situació es resolgui». Pel que fa al seu paper concret, va defensar que el procés no perdi ningú, i va assegurar que així li ho han traslladat també alguns sectors del país, que alerten del risc que alguns segments de la població puguin baixar del tren segons l'acord que finalment es tanqui amb la CUP.

En aquest sentit, va remarcar que la lectura de les eleccions del 27-S «no és que les decisions les pren la CUP i JxSí va al darrere», sinó que han de treballar plegats, però «uns ho han de liderar perquè tenen la majoria i després hi ha una formació que ha d'influir i que les seves opinions s'han de tenir en compte».

En aquest sentit, va advertir que si no són capaços de posar-se d'acord, vol dir que «la composició aritmètica que va sortir del 27-S no funciona».

De fet, va considerar que «no és imprescindible que la CUP sigui al Govern, però sí que els 72 diputats independentistes donin la màxima fortalesa a les institucions catalanes» per tal d'ampliar la majoria social a favor de la independència. Segons Mas, ara toca eixamplar la base independentista perquè superi el 50%, perquè «per fer una desconnexió unilateral s'ha de tenir una base democràtica suficient per fer-la».

El nou partit «no enterra res»

Sobre el nou partit que ell ha proposat per substituir CDC, va assegurar que no és «per enterrar res», sinó per «ampliar els marges i les fronteres i ocupar el carril central» del sobiranisme.

El president en funcions va recordar que aquest espai ell ja el va defensar quan va plantejar la Casa Gran del Catalanisme, i va remarcar que en un moment en què es planteja fer un país nou, també calen instruments nous.