Els militants de la CUP van tornar a rebutjar la investidura d'Artur Mas en un "debat nacional" que va aplegar més de 1.200 militants a Manresa. Es van posar damunt la taula 4 opcions i després es van votar a mà alçada. Aquestes opcions, per ordre de vots, van ser: Rebutjar la investidura d'Artur Mas però seguir negociant amb JxSÍ per trobar un President de consens, anar a les eleccions anticipades al març, investir Artur Mas, o implicar CSQP en un procés d'investidura sense Artur Mas.

Després de la votació a mà alçada, i on es podia votar més d'una opció, els resultats van ser els següents 823 per una alternativa a Mas, 574 anar a eleccions, 434 acceptar Artur Mas i 239 esperar a després del 20-D i implicar CSQP. Aquestes votacions no tenen un caràcter vinculant, ja que la decisió final es prendrà en una Assemblea Nacional que se celebrarà al desembre però que encara no té data.

La militància de la CUP va votar per la "rutpura, pla de xoc contra la pobresa, procés constituent i una alternativa a Artur Mas" va explicar el diputat Benet Salellas al costat d'Anna Gabriel. "Si hi ha eleccions serà perquè Junts pel Sí no ha mogut la fitxa que la gent demana que mogui", va dir Gabriel. Els va recomanar no fer "xantatges ni pressions" perquè amb la CUP "no funciona" i va afegir: "Volem aturades de privatitzacions, reversions de retallades i compromís ferm amb la resolució d'inici del procés, no fa res recorreguda al TC".

Benet Salellas va explicar que "els de JxSí diuen que s'han mogut molt i que nosaltres no, però si continuen proposant al mateix candidat, no veiem que el que diuen es basi en fets", i en aquest punt, va indicar que la CUP "els hem proposat fins a cinc solucions diferents". Entre crits d'"alerta Convergència, se'ns acaba la paciència", Salelles va assenyalar que "qui s'ha mogut som nosaltres, i a l'altra banda no volen canviar res que tingui relació amb les privatitzacions o les retallades". Va explicar, no obstant això, que "seguirem asseguts a la taula de negociació fins que ens posin a sobre de la taula un pla de xoc, un procés de ruptura i un candidat a la presidència que no recaigui en Artur Mas".

En la mateixa línia, Anna Gabriel va confirmar que l'última paraula respecte a les negociacions la tindrà una Assemblea Nacional però que "a partir de ja seguirem treballant i proposant, encara que se'ns ha demanat que passem a l'ofensiva, que premem l'accelerador".

"Volem respostes concretes, que es reorientin les taules de negociació, nosaltres no els demanarem que assumeixin el nostre programa però no renunciarem a posar els mínims necessaris per a la gent d'aquest país", va explicar abans de puntualitzar que no és la CUP la que advoca per unes eleccions el mes de març.

L'exdiputat David Fernàndez va agrair el suport amb què compta el projecte de la CUP i va apuntar que la seva formació mai ha estat partidària de signar xecs en blanc, encara que va admetre que hi ha una negociació "a contrarellotge i sembla que el temps s'acaba". Per David Fernàndez, en un discurs molt abrandat, "hem vingut a guanyar i no fallarem mai a la llibertat política del nostre poble, ni tampoc a la justícia social i a la ruptura democràtica".

La diputada Gabriela Serra va afirmar que "ens tenen por perquè ens volen homologats, encotillats i porucs" i la CUP "no és res d'això", i va advertir que "de CUP només n'hi ha una, és un puny, i a casa discutim i som fidels en les nostres posicions, però quan sortim a fora actuem com una única força".

La via Pi-Sunyer

Pel que fa a propostes alternatives la CUP va posar sobre la taula el nom de l'exmagistrat del TC i president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver Pi-Sunyer, com a alternativa a Artur Mas a la presidència de la Generalitat, segons va revelar La Directa i va confirmar l'esquerra independentista. Per fer-ho possible, però, Viver i Pi-Sunyer hauria de ser diputat i no ho és. Era el número 72 de la llista i per tant vol dir que fins a 40 noms de JxSi haurien de renunciar a l'acta de diputat per fer-ho factible.

Primeres reaccions

Sense gaire marge per reflexionar les reaccions, les primerse ja es van començar a sentir. En un tuit el president de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez, va assegurar que " Cada dia que ens allunyem del 27-s sense govern, la revolució dels somriures somriu menys i la independència és més lluny".