La presidenta del grup parlamentari de Ciutadans (C's), Inés Arrimadas, va instar el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, a reconèixer el seu "fracàs" i a renunciar a repetir en el càrrec, perquè segons el seu parer és preferible anar a unes noves eleccions al març que pactar amb la CUP.

Després que diumenge les bases de la CUP reafirmessin el seu veto a Mas, Arrimadas va assegurar que "l'únic digne que pot fer ja en aquest moment és dimitir" i no "sotmetre's a més negatives de la CUP": "Anem a unes noves eleccions, aconseguim una nova majoria i tornem a la sendera de la democràcia", va afirmar.

El que va passar diumenge, segons Arrimadas, és "l'últim capítol de la sèrie de terror que protagonitzen Mas i la CUP" i que està provocant una "paràlisi generalitzada" en la política catalana.

L'escenari d'unes noves eleccions a Catalunya, "les quartes en cinc anys", no és segons la seva opinió el més desitjable, però encara pitjor seria l'alternativa, un acord in extremis entre Junts pel Sí (JxS) i la CUP que impliqués aplicar la declaració d'inici del procés cap a la independència.

Per a Arrimadas, "Mas no té més marge que dimitir, reconèixer que ha fracassat, que no té suport social, ni tan sols una majoria parlamentària per fer-lo president", encara que tampoc veuria amb bons ulls un nou candidat de JxS a la presidència de la Generalitat si el seu compromís seguís sent la independència.

"Si hem d'anar a unes noves eleccions autonòmiques al març, estem preparats", va assegurar Arrimadas, que situa C's en la "centralitat política", ja que és una formació capaç d'"arribar a acords amb tothom".

Ciutadans, va assenyalar, aspira a pilotar el Govern després d'unes noves eleccions, en les quals la prioritat hauria de ser l'"estabilitat", amb el compromís de "netejar Catalunya de corrupció, anar a Madrid a negociar amb força un nou finançament autonòmic" i impulsar infraestructures com el corredor mediterrani.

"Estem desitjant tornar a la normalitat, al seny i al diàleg", va recalcar Arrimadas, que va destacar l'"oportunitat" que representen les eleccions generals del 20 de desembre.

Una victòria de C's a Catalunya, va dir, suposaria un "missatge molt clar al món", en el sentit de deixar clar que els catalans no volen "trencar Espanya sinó reformar-la": "No tindrem una Espanya unida si no la reformem", va remarcar.

Per la seva part, el president de Ciutadans, Albert Rivera, es va referir a les últimes enquestes que situen el seu partit amb opcions de victòria a les elecciones generals a Catalunya i va assegurar que això ja no va de qui obté un escó més, sinó de qui té capacitat de dialogar i arribar a acords per governar.

Rivera va dir sentir-se còmode en aquest escenari de pacte i diàleg, un panorama polític "amb tres o tres partits i mig". A més el líder de Ciutadans va reiterar la seva negativa a arribar a un pacte de Govern amb el PP o el PSOE si aconsegueixen més vots que Ciutadans, ja que considera que aquesta nova etapa política no la poden liderar ni Mariano Rajoy ni Pedro Sánchez, perquè "no han fet la renovació suficient" i, segons la seva opinió, només volen tornar al bipartidisme recolzats per d'altres forces polítiques.