02 de desembre de 2015
02.12.2015

La Generalitat recorrerà al Suprem les condicions especials del FLA

El conseller Mas-Colell qualifica d'arbitrària i inadmissable la decisió del Govern central

02.12.2015 | 07:20
El conseller Andreu Mas-Colell a la sortida del Consell Executiu.

La Generalitat presentarà un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Suprem per la "discriminació" que, segons la seva opinió, suposen les "condicions diferenciades" que ha imposat el Govern a Catalunya per rebre els diners del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA).
En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va qualificar aquesta mesura d'"arbitrària i inadmissible" i va anunciar que l'executiu català recorrerà al Suprem perquè el Govern faci marxa enrere en aquesta decisió "política" i va preguntar si es considera els catalans "ciutadans de segona".
El Govern central va decidir reforçar els controls per transferir a Catalunya els fons del FLA a causa de la "successió d'esdeveniments" que han tingut lloc els últims mesos en aquesta comunitat, com la declaració rupturista i de desobediència aprovada pel Parlament, i que poden derivar en "risc per a l'interès general".
Mas-Colell va explicar ahir que Catalunya ha rebut recentment més de 319 milions d'euros corresponents al FLA ordinari del mes de novembre, cosa que ha permès pagar un mes de factura farmacèutica.
No obstant això, va subratllar el conseller, el Govern encara no ha pagat a Catalunya els 3.034 milions del FLA extraordinari o addicional d'aquest any, una transferència que, segons el conseller, l'Executiu central preveu dur a terme "en lliuraments mensuals durant deu mesos".
Mas-Colell va alertar que les conseqüències d'aquesta periodificació específica per a Catalunya "serien molt greus" i s'ha preguntat: "Els catalans som ciutadans de segona perquè no votem com fa falta?".

Pagar abans que acabi l'any
En castellà, i dirigint-se a la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, el titular d'Economia de la Generalitat va afirmar -"perquè m'entenguin"- que el Fons de Liquiditat Autonòmic extraordinari del 2015, relacionat amb el dèficit del 2014, "s'ha de pagar abans del 30 de desembre d'aquest any i sense cap discriminació en termes de termini respecte a d'altres comunitats autònomes".
"Ni els nostres ciutadans ni els nostres proveïdors mereixerien tal discriminació", va advertir, abans de recordar que el Govern recapta la majoria dels impostos dels catalans i que té ja en el seu poder les factures de la Generalitat, de manera que ara li toca assumir la seva part de responsabilitat i "pagar ja", deixant de banda "excuses de mal pagador".
Mas-Colell va afegir que si els proveïdors no cobren abans de final d'any "no hi haurà dubte on resideix la morositat", que seria segons el seu parer en el Govern central.
El conseller també va retreure als governants del PP que "riguin per sota del nas" i es permetin dur a terme "polítiques d'abús de poder cap a Catalunya", una "política d'humiliació constant" a la qual la Generalitat respondrà "amb polítiques de dignitat".
"Riguin tant com vulguin, però paguin", va solemnitzar el conseller, que es va mostrar disposat a reclamar cada dia "els diners que corresponen a Catalunya" mentre aquests no arribin.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook