07 de desembre de 2015
07.12.2015

El TC no actuarà d'ofici en el cas d'incompliment per part del Govern o del Parlament

07.12.2015 | 00:00

El Tribunal Constitucional (TC) no actuarà d'ofici en el cas que el Govern o el Parlament de Catalunya incompleixi la suspensió de la declaració independentista i esperaria, en tot cas, que sigui el Govern espanyol que li requereixi que faci ús de les seves noves atribucions i activi el mecanisme per a la suspensió dels càrrecs públics que desacaten les seves sentències.
Així ho va apuntar en una conversa amb els periodistes el president del TC, Francisco Pérez de los Cobos, durant l'acte del dia de la Constitució que va tenir lloc al Congrés. Va assegurar que la deliberació d'aquesta setmana per suspendre la declaració de sobirania va ser senzilla, i es va mostrar convençut que les institucions catalanes acataran ara la seva decisió i no intentaran aplicar ni ?desen?volupar les lleis que descriu.
La reforma de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional que va impulsar el PP i que atorga al TC la potestat per sancionar i suspendre càrrecs públics que incompleixin les seves sentències estableix dues vies per iniciar aquest procés. El tribunal podria actuar de motu proprio o bé pot esperar que sigui la part que ha iniciat el recurs, en aquest cas el Govern espanyol, qui li ho requereixi.
La resolució aprovada pel Parlament de Catalunya i declarada "nul·la i inconstitucional" per part del TC apuntava a la creació de tres lleis per a l'inici del procés d'independència, un fet que podria donar peu ara a l'aprovació d'alguna d'aquestes normes per part del Parlament o el Govern en les pròximes setmanes o mesos. Pérez de los Cobos s'ha mostrat convençut que no es donarà aquest escenari, però ha apuntat que si es produeix, el TC en cap cas actuaria d'ofici, sinó que esperaria rebre una petició expressa de La Moncloa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook