La CUP va revelar les cinc propostes que ha traslladat a Junts pel Sí (JxS) per evitar que Artur Mas tingui un rang preeminent en el futur govern de la Generalitat. Després que a la tarda la direcció del grup parlamentari de JxS retragués a la CUP el seu veto a la investidura de Mas com a president de la Generalitat i li exigís que demostrés amb fets la seva voluntat de pacte, l'esquerra anticapitalista va difondre les propostes concretes sobre la futura presidència.

El primer dels escenaris que planteja la CUP en el document difós avui és buscar un "president de consens", que "reforci la transversalitat i la pluralitat de l'independentisme". Proposa en concret Raül Romeva, cap de llista de JxS a les eleccions del 27-S, perquè "ha aglutinat el suport dels partits i dels independents que conformaven la seva candidatura", compta amb el "suport" del grup de la CUP i "podria no generar el vot contrari d'altres formacions", en al·lusió a Catalunya Sí que es pot.

La segona proposta que la CUP va posar sobre la taula passa per establir un "lideratge polític coral", amb "tres persones que visualitzin la direcció del nou Govern de forma col·legiada i mancomunada", amb responsabilitats en tres àrees clau del "govern provisional": "emergència social, procés constituent i internacionalització del projecte republicà".

En aquest cas, la CUP demana que en el debat d'investidura es visualitzi aquest lideratge compartit, de manera que els tres noms cridats a ocupar aquests llocs de responsabilitat es reparteixin el temps d'intervenció i generin un "imaginari col·lectiu i mancomunat des del primer moment". És la fórmula que més s'assembla a la proposta plantejada per JxS, amb una presidència en mans de Mas i tres macroàrees, que es repartirien Oriol Junqueras, Neus Munté i Raül Romeva.

En tercer lloc, la CUP suggereix una "presidència rotatòria", en la qual durant els divuit mesos de legislatura que preveu el full de ruta independentista el càrrec de president vagi canviant de mans, per "consolidar simbòlicament la transversalitat de l'aposta independentista".

La quarta fórmula consisteix en una "copresidència", que obligaria a reformar la llei per instaurar un "sistema menys presidencialista".

Finalment, la CUP proposa que Artur Mas sigui nomenat "comissionat per a la internacionalització del procés", per visualitzar-lo com un "expresident autonòmic que treballa per la construcció d'una república independent".

La porta segueix oberta

Els resultats del debat nacional de la CUP no són definitius. Va ser el missatge que van voler deixar clar des del matí tant el president com la portaveu del grup parlamentari, Antonio Baños i Anna Gabriel, entrevistats en diversos mitjans catalans. La majoria de 823 militants que va sumar aquest passat diumenge la proposta que, entre d'altres, vetava la presidència d'Artur Mas, els serveix per avalar l'estratègia que ha seguit fins ara la comissió negociadora, però no tanca la porta a cap acord, tampoc a investir l'actual president en funcions. "Totes les opcions estan encara obertes", va explicar Baños, que veuria un "fracàs" que hi hagués noves eleccions al març. De la seva banda, Gabriel va criticar les "nombroses línies vermelles" que ha fixat Junts Pel Sí, no només en la figura de Mas, sinó també per tirar endavant el pla de xoc social.

Baños va negar que pretenguin "crucificar" Mas, però sí que va opinar que "representa les retallades i un partit esquitxat per corrupció". "No ens dediquem a linxar gent que per a molta gent és central. És cert que hi ha molta gent que s'ha fet independentista perquè hi ha Mas, però també n'hi ha que no se'n fa per Mas", va argumentar.

L'assemblea decidirà

De la seva banda, Gabriel va recordar que serà l'assemblea nacional la que decideixi sobre propostes concretes, a diferència del debat que es va fer aquest diumenge a Manresa. "Ahir no tancàvem portes ni consolidàvem res definitiu", va assenyalar en referència ala votació que es va fer a la tarda i que emplaçaven la comissió negociadora a seguir treballant perquè l'acord amb Junts pel Sí inclogui "ruptura, pla de xoc, procés constituent i una ?presidència alternativa a Artur Mas".

De fet, si Junts Pel Sí optés per presentar com a candidat a una persona "de consens", "demà mateix la CUP votaria a favor de la seva investidura". Segons la ?portaveu cupaire, un nom alternatiu a Mas posaria les bases per ?"començar amb més força" la ?legislatura, ja que, a més de sumar "més sís" -els 10 diputats de la CUP- , podria restar "nos", ja que Catalunya Sí Que es Pot ha obert la porta a abstenir-se si, en lloc de Mas o d'algú de CDC, es presenta un altre candidat de Junts Pel Sí.