El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya -TSJC- va decidir en tres sentències de tres casos diferents que els policies que necessitin vestir de paisà en comptes d'uniforme per portar a terme la seva labor tenen dret a rebre una indemnització per vestuari.

A la primera de les tres sentències, dictades per la secció quarta de la sala contenciosa administrativa del TSJC, el tribunal reconeix el dret a la indemnització per vestuari al subinspector S.P.P., que desenvolupava la seva feina en la Unitat Territorial de Seguretat Privada i en el Grup de Detectius i Escortes Privats d'aquesta unitat.

En aquest treball, el policia havia de vestir de paisà «donant-li instruccions que la presència hauria de ser en tot moment pulcra i neta, tant en el vestir com en la higiene personal, amb la finalitat de mantenir el necessari decòrum per ser el nexe de contacte entre aquest col·lectiu i el Cos Nacional de Policia-, segons reconeix la sentència, a la que va tenir accés Efe. Encara que l'Advocat de l'Estat va adduir que aquesta indemnització «no està prevista en la normativa aplicable» i que aquest reconeixement «comportaria una obligació de l'Estat d'indemnitzar a tot funcionari que vista de paisà», el tribunal no ho considera així.

«Necessitats de servei»

En semblants termes, s'expressa en una altra sentència el mateix tribunal, en el cas de J.A.P.I., investigador de la Brigada Provincial de la Policia Judicial del CNP a Barcelona. En aquest cas, l'Advocat de l'Estat va al·legar que «el recurrent gaudia de sencera llibertat per elegir el seu vestidors», encara que aquest al·legat va ser rebutjat pel tribunal que entén que el vestidor «ha de presentar les peculiaritats necessàries amb relació de determinades unitats especials i serveis específics que així ho requereixin». «Precisament, quan els membres del Cos no vesteixen d'uniforme i han d'utilitzar roba de paisà és per necessitats de servei», afegeix la sentència