El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va advertir ahir que Catalunya concentra gairebé la meitat del focus de radicalització gihadista d'Espanya, amb un 45% del total.

«Catalunya és una zona especialment sensible, la més sensible d'Espanya amb diferència», va afirmar el ministre després de conèixer-se ahir la detenció a Barcelona d'Alí Charaf Damache, un irlandès d'origen algerià que va estar pres a Irlanda per participar al costat de sis persones més en un complot per assassinar Lars Vilks, l'autor suec de les caricatures de Mahoma, i que presumptament estava creant una cèdula gihadista de reclutament a Barcelona.

En declaracions a la premsa, el ministre va explicar que el detingut, sobre el qual pesava una ordre internacional de detenció i entrega expedida pels Estats Units, ha passat ja a disposició de l'Audiència Nacional a Madrid.

Fernández Díaz va comentar que «no ha de sorprendre massa» que aquest arrest s'hagi produït a la capital catalana, ja que les últimes setmanes s'han produït a Espanya cinc detencions per terrorisme gihadista, quatre d'elles a Catalunya.

Tots els detinguts han ingressat a la presó per ordre judicial, va remarcar el titular d'Interior, que en aquesta línia va recordar que l'Estat espanyol està en nivell 4 d'alerta terrorista, cosa que significa que existeix un risc força elevat que es produeixi un atemptat d'aquest tipus.