Els Mossos d'Esquadra van detenir a Barcelona un suposat terrorista gihadista sobre el qual pesava des de 2011 una ordre internacional de recerca i captura per part dels Estats Units, on suposadament reclutava per a Al-Qaeda del Magreb Islàmic i va intentar muntar el 2009 un grup propi.

En roda de premsa, el conseller d'Interior de la Generalitat, Jordi Jané, va indicar que el suposat terrorista, Ali Charef Damache, de doble nacionalitat irlandesa i algeriana, va ser detingut dijous a la tarda a l'avinguda Meridiana de Barcelona i ahir va ingressar a presó preventiva per ordre del titular del jutjat central d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, pendent de la seva extradició als Estats Units. Ali Charef Damache va estar empresonat cinc anys a Irlanda, fins que al maig passat va quedar en llibertat, sense que les autoritats irlandeses acordessin la seva extradició als EUA, on se'l reclama des de juliol del 2011 per delictes de conspiració per proveir material de suport a terroristes i proporcionar documentació falsa a combatents, pels quals podria afrontar penes de fins a 45 anys de presó. Segons fonts del cas, al detingut se li atribueix un intent d'atemptat contra l'artista suec Lars Vilks, amenaçat per grups islamistes per publicar el 2007 un dibuix de Mahoma com un gos.

Col·laboració ciutadana

Les mateixes fonts van assenyalar que els Mossos d'Esquadra van saber aquesta mateixa setmana que Damache era a Barcelona gràcies en part a la col·laboració ciutadana -amb un avís al 112-, per la qual cosa es va activar la comissaria d'informació per recollir totes les dades possibles i es va comprovar que l'ordre de recerca i captura seguia vigent. El conseller Jané, que va comparèixer en una roda de premsa convocada d'urgència al costat del director dels Mossos d'Esquadra, Albert Batlle, i comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluis Trapero, va destacar que Estats Units dóna una gran importància a aquesta detenció, ja que es tracta d'un sospitós d'especial interès per a la justícia nord-americana.

En els pocs dies que va ser a Barcelona, fins que va ser detingut dijous a la tarda, als Mossos no els consta que el sospitós cometés cap activitat delictiva. El detingut, que portava passaport irlandès en el moment de la detenció, va canviar freqüentment d'allotjament en els seus pocs dies a Barcelona, ja que no va estar-se més de dos dies al mateix lloc, de manera que finalment dijous els Mossos el van detenir, a la nit va ser traslladat a Madrid i ahir el matí va ser interrogat a l'Audiència Nacional, que va ordenar el seu ingrés a presó preventiva.

En aquesta línia, el suposat reclutador d'Al-Qaeda al Magreb Islàmic va assegurar que les autoritats d'Irlanda -ostenta la doble nacionalitat irlandesa i algeriana- es van negar a atendre l'ordre de la Interpol nord-americana precisament per aquesta suposada manca de garanties. El jutge va decretar presó incondicional a petició de la fiscalia i haurà de decidir en breu si atén la demanda i l'extradita.