El departament de Salut de la Generalitat ha fet cas omís a la recomanació del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, que va demanar que es revisés el cas de V. G. G., una transexual a la qual van prescriure una vaginoplàstia (canvi de sexe) fa 6 anys i a la qual van treure de la llista d'espera perquè acaba de complir 50 anys.

El president de l'Observatori contra l'Homofòbia de Catalunya (OHC), Eugeni Rodríguez, va anunciar que els col·lectius LGTBI iniciaran una campanya de recollida de signatures per denunciar aquest cas. A més, també tenen previst mobilitzar-se a partir del gener davant el que consideren una injustícia.

V. G. G estava des del 2009 en llista d'espera de l'hospital Clínic per sotmetre's a una vaginoplàstia que li va prescriure la Unitat de Trastorns d'Identitat de Gènere (UTIG) d'aquest mateix hospital.

Al març d'aquest any, però, va rebre una trucada en la qual la van informar que l'excloïen de la llista perquè ja havia complert els 50 anys.

El cas va arribar al Síndic de Greuges, el qual va donar la raó a la transexual. Segons ha denunciat l'OCH, però, el departament de Salut no ha respost encara a la recomanació del defensor ciutadà en referència a aquest cas.

"A dia d'avui no hem rebut cap comunicació oficial de l'administració pública de la Generalitat en la qual s'indiqui com pensen abordar la recomanació del Síndic", va declarar Rodríguez.

El president de l'Observatori va demanar que "una vegada resolta pel Síndic de forma favorable sobre els drets de V. G. G. de ser reassignada de sexe, s'hauria d'emprar la llei 11/2014 contra l'homofòbia per efectuar la intervenció".

Rodríguez va afegir que "la llei per garantir els drets de les persones LGTBI, una conquesta d'aquest col·lectiu, no pot quedar en paper mullat i ser ignorada per l'administració a l'hora d'implementar necessitats reals de les persones transexuals".

"Demanem al Govern que faci seva la recomanació del Síndic com a gest de voluntat política cap a la implementació de la llei", va concloure Rodríguez.

V. G. G. va afirmar que "canviar de sexe no és una decisió fàcil. Ho vaig sentir des dels 10 anys però ho vaig decidir als 46. Això significa viure en un cos que no et correspon".

Per a la transexual, "les administracions són les que més discriminen i, per sort, tinc el suport de les entitats", confessa.

El Departament de Salut no va respondre als requeriments de l'agència de notícies Efe per conèixer la seva versió.