La Fiscalia de l'Audiència Nacional va reconèixer la decisió del jutge José de la Mata d'arxivar la denúncia que va interposar contra l'Ajuntament de San Cugat del Vallès per haver aprovat una moció de suport a la resolució independentista del Parlament, anul·lada pel Constitucional.

El fiscal Daniel Campos recorre directament en apel·lació davant la Sala penal l'acte del jutge per entendre que, abans de donar per tancar aquest assumpte, és «absolutament imprescindible practicar les diligències necessàries per acreditar la naturalesa delictiva i la identificació dels partícips» del consistori que van votar la citada moció d'independència, aprovada per 18 vots davant 3.

Per aquest motiu, considera l'arxiu «una decisió prematura i contrària a les pròpies finalitats de la instrucció», tenint en compte a més que les diligències sol·licitades -petició de documents al consistori i d'informes als Mossos d'Esquadra «no suposaven de moment la imputació judicial de cap persona».

La decisió de De la Mata per tant «pot ser considerada en aquest sentit com insòlita, en la més àmplia i variada significació gramatical del terme, en tant que els restants òrgans instructors de l'Audiència Nacional -en supòsits absolutament idèntics- han adoptat resolucions judicials totalment diferents», destaca el recurs, de 30 pàgines.

Diversos ajuntaments

Es refereix el fiscal a les denúncies interposades pels mateixos fets contra els Ajuntaments de Girona, Celrà, la Seu d'Urgell i Igualada, i respecte a les quals han obert diligències els jutges de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz, Fernando Andreu i Ismael Moreno.

El fiscal també discrepa que els fets denunciats transcendeixin «de sobres l'àmbit de la llibertat ideològica o d'expressió» que invocava el jutge per decretar l'arxiu i considera que l'adhesió de l'Ajuntament de Sant Cugat té elements de tipus penal.