La Generalitat de Catalunya va rebre ahir 3.000.018.837,93 euros del Fons de Liquiditat Autonòmica -FLA- i del Fons de Facilitat Financera que li permetrà pagar 272.046 factures, segons va informar el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques.

Els proveïdors i creditors de les comunitats rebien ahir un total de 7.043,21 milions d'euros a través del FLA i del Fons de Facilitat Financera, que serviran per pagar gairebé 650.000 factures pendents de proveïdors de serveis públics essencials.

Segons va informar el Ministeri d'Hisenda, en total s'abonaran 649.696 factures corresponents a contractes de subministraments i serveis. Entre els diners que s'abonaran hi ha el destinat als pagaments per a l'atenció de concerts sanitaris, amb 1.004,70 milions d'euros; a farmàcies, per import de 666,43 milions d'euros, i a concerts en serveis socials i subvencions en matèria de dependència, per 248,32 milions d'euros.

Al llarg del 2015 i fins al mes de novembre s'havien atès directament factures de proveïdors de comunitats a través dels compartiments de FLA i Facilitat Financera per import de 8.466,96 milions d'euros. El destí d'aquestes factures, en més d'un 88 per cent dels casos, ha estat el finançament de despeses de sanitat, educació i serveis socials. Durant el present exercici, fins a ahir es van posar a disposició de les autonomies 37.193,25 milions d'euros a través dels compartiments Fons de Liquiditat Autonòmic i Facilitat Financera del Fons de Finançament a Comunitats Autònomes.

Decalatge milionari

El Ministeri d'Hisenda va justificar que la diferència -s'havien d'abonar 34 milions- és fruit dels mecanismes de «comprovació de factures» que marca el sistema. Uns controls que «es fan sempre» i que en aquesta ocasió han provocat que el pagament d'aquests 34 milions d'euros no es pugui fer efectiu fins d'aquí alguns dies. Hisenda no només reté diners a Catalunya. De fet, només va fer efectiu ahir el pagament de 7.043 milions dels 7.889 que preveia distribuir entre tots els territoris adscrits al sistema de finançament.

I per la seva part, el Departament d'Economia de la Generalitat denuncia que el Ministeri d'Hisenda no va autoritzar la inclusió dins del Fons de Liquiditat Autonòmica -FLA- de factures per un valor aproximat de 150 milions d'euros.

És la diferència entre la suma de 3.150 milions d'euros en factures que el departament d'Andreu Mas-Colell va enviar dilluns de la setmana passada al ministeri de Cristóbal Montoro, i els 3.000 milions que finalment van arribar ahir.

Hisenda va mantenir el seu càlcul que assigna a Catalunya 3.034, dels quals 34 estan pendents de superar el procés de «comprovació de factures» i s'abonaran en els pròxims dies. Fonts de la Generalitat van apuntar a l'ACN que el Departament d'Economia «seguirà insistint» en els pròxims dies perquè el FLA aculli el total de les factures emeses.