Els farmacèutics catalans van cobrar ahir 213 milions d'euros gràcies al FLA extraordinari pagat ahir pel Govern, corresponents a dues de les factures mensuals pendents, però encara tenen pendent la factura d'octubre, que puja a 117,8 milions d'euros.

Segons va informar ahir el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya i la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), l'arribada del FLA extraordinari «ha estat insuficient per acabar amb el deute».

Els 213 milions d'euros destinats a farmàcia han permès fer front a les factures d'agost i setembre, però encara queda pendent la d'octubre, per la qual cosa van reclamar a la Generalitat que aquesta factura es pagui «abans que acabi l'any». Si no és així, i el pròxim 5 de gener tampoc no es paga la de novembre, el deute acumulat amb els farmacèutics tornarà a ser de 2 mesos. Els farmacèutics catalans han reclamat al Servei Català de la Salut -CatSalut- poder «començar 2016 amb el compte del deute a zero».

Acumular més deute

«Si no es cobra res més aquest desembre, el pròxim 5 de gener tornaríem a acumular dos mesos de deute i si al gener tampoc no fa efectiva la factura dels medicaments dispensats al novembre, tal com ho estableix el concert, el deute amb les farmàcies tornaria a augmentar a dos mesos i els farmacèutics tornarien a cobrar els medicaments 90 dies després d'haver-los dispensat», van advertir el president del col·legi professional, Jordi de Dalmases. «El FLA extraordinari havia de servir per posar a zero el deute i fer un replantejament perquè no es tornin a repetir els mateixos errors», va reclamar el president del Consell.