El jutge del cas Traiber censura la falta d'inspeccions al fabricant de pròtesis de maluc, genoll i columna danyades i implantades en pacients d'onze comunitats autònomes i set països, i oficialitzarà que s'identifiquin totes les peces, segons van informar a Efe fonts judicials.

L'acte del titular del jutjat número 3 de Reus ressenya la falta d'inspeccions de l'Agència Espanyola del Medicament i de la Direcció General d'Ordenació i Regulació Sanitària de la Generalitat a l'empresa amb seu en aquesta ciutat tarraconense.

«El que queda clar és que cap dels dos organismes havia inspeccionat mai Traiber» i «haurà de preguntar-se qui en tenia l'obligació», relata el magistrat. Segons la normativa invocada pel jutge, «totes dues» administracions «són competents» i «caldrà investigar si els poders públics van deixar desemparats» els pacients afectats per pròtesis caducades, en mal estat o sense homologar de Traiber.

Organismes competents

El jutge assegura que aquestes peces defectuoses «no es col·locaven en un xiringuito o en un soterrani», sinó en una vintena d'hospitals públics i clíniques privades de Catalunya.

El magistrat insta els dos organismes que considera competents en inspeccions que responguin «en la major brevetat» amb un «sí» o un «no» a la qüestió de si van inspeccionar Traiber des de la seva constitució fins al 17 de setembre del 2014, dia en què l'empresa va tancar per ordre de les autoritats sanitàries.

Fonts judicials van informar a Efe que el jutge oficialitzarà la identificació de totes les pròtesis caducades, danyades o sense homologar.