El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya -CCMC- va demanar en un comunicat als òrgans judicials que aclareixin tan aviat com sigui possible la imputació «massiva» de metges en el cas de les pròtesis Traiber, i va demanar saber si està motivada per una infracció administrativa o és una acusació per danys demostrats sobre la salut dels pacients que s'hagin implantat aquestes pròtesis.

El CCMC critica però, que des de l'Administració de Justícia, es difongui als mitjans de comunicació una resolució amb la llista de noms de metges sense abans notificar-ho als afectats ni haver aclarit la seva possible participació en els fets perquè considera que pot posar en risc la confiança dels pacients. EL CCMC va recordar que el Codi de Deontologia està aprovat per una àmplia majoria dels metges mitjançant procediments regulats, transparents i democràtics, i vetlla per la bona praxi. Des del Consell es puntualitza que no es va fer cap modificació al Codi i que s'hi preveuen sancions quan es comproven pràctiques incorrectes. Per això, demanen a la ciutadania que no perdi la confiança amb el sistema sanitari i la professionalitat dels metges.

Paral·lelament es demana que es respecti el principi de presumpció d'innocència. En declaracions a l'ACN, el president del CCMC, Jaume Padrós, va reconèixer compartir la preocupació del jutge per aclarir els fets i s'ha posat a disposició de la justícia per arribar al fons de la qüestió, però va criticar que l'administració de Justícia fes públic els noms dels metges abans de comunicar-ho als mateixos afectats.

Padrós assegura que no fa una «defensa gremial» dels metges però recorda que són facultatius en exercici que una situació així els fa perdre la confiança dels seus pacients, l'aspecte més important de la professió mèdica, i per tant, es pot generar l'efecte contrari del buscat.

«Sorpresa i indignació»

Padrós va recordar que el Codi Deontològic preveu poder sancionar els metges que realitzin alguna infracció, i se li exigeixen responsabilitats, però considera que de la manera que s'ha fet la imputació, que implica metges com l'expresident del Col·legi de Metges de Barcelona, Miquel Vilardell, que no tenen res a veure amb la traumatologia, podria dir que fins i tot «fa riure». Vilardell va explicarque ha rebut la imputació amb «sorpresa i indignació» i va assegurar no saber «res de res» d'aquest cas perquè mai no ha tingut contacte amb l'empresa ni ningú, ha dit «ha vingut a parlar amb mi, de res, en absolut». En un comunicat, la direcció del Consorci Sanitari Integral (CSI) va manifestar que Traiber no ha estat mai proveïdora de pròtesis i per tant, no els consta cap pacient intervingut als centres hospitalaris que se li hagi col·locat un implant d'aquesta marca.

Resposta de Clínica Bofill

Per la seva banda, la Clínica Bofill, que apareix a l'acte del jutge a causa d'un dels metges implicats que hi treballa, va informar ahir que no té cap constància d'haver utilitzat «cap tipus de pròtesis amb cap irregularitat, ja que totes les pròtesis que han arribat estaven correctament etquetades, embalades i en perfecte estat». En aquest sentit, la Clínica va informar que el doctor Madera, el facultatiu implicat, «nega rotundament qualsevol cobrament de comissions de cap casa comercial, així com també els viatges que apareixen a l'auto». Les dimensions del cas trascendeixen l'àmbit català. Els serveis de Salut d'onze comunitats CCAA mantenen el seguiment d'uns 6.000 pacients als quals es van implantar pròtesis ortopèdiques de l'empresa Traiber, un control que va començar el 2014 després de l'alerta de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris que va detectar deficiències en els citats productes.

Paral·lelament, el sindicat Metges de Catalunya creu «improbable» la mala praxi mèdica en el cas Traiber, la investigació judicial sobre implants danyats, per homologar o caducats que afecta 6.000 pacients a Espanya.