La Fiscalia Anticorrupció considera que encara és aviat per citar de nou o enviar a la presó Jordi Pujol Ferrusola, fill gran de l'expresident català, tal com li va demanar l'acusació exercida per UPyD, ja que encara s'han de realitzar una sèrie de diligències sota secret.

Segons han informat a Efe fonts jurídiques, la Fiscalia ja ha respost al jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, que li va reclamar el seu parer sobre la petició d'UPyD de cridar de nou a declarar Jordi Pujol fill i d'enviar-lo a la presó davant la possibilitat que intenti ocultar la seva fortuna.

En el seu informe, Anticorrupció no s'oposa a aquestes peticions però considera que abans de citar-lo o decidir alguna mesura cautelar contra ell s'han de completar una sèrie de diligències que s'estan practicant actualment dins d'una peça secreta.

Afegeix que la presó és una mesura excepcional i només s'aplicaria si es trobessin nous indicis contra l'imputat que poguessin suposar un risc de fugida o de destrucció de proves.

A més, indica que si els fiscals del cas Pujol haguessin trobat aquests indicis, haurien demanat ells la declaració o el seu ingrés a la presó.

Ara, el jutge de la Mata, que investiga l'origen de la fortuna de la família Pujol, haurà de decidir sobre les peticions d'UPyD, que li va reclamar aquestes diligències el novembre passat.

UPyD va basar la seva petició en les contradiccions que han aparegut en la investigació -una vegada coneguts les dades remeses d'Andorra- amb la qual cosa Pujol Ferrusola va declarar fa un any, fonamentalment el que hagués negat que tenia comptes en diferents països i després se li hagin descobert moviments de diners a paradisos fiscals.

El partit, que exerceix com a acusació popular però ha anunciat que es retirarà de totes les causes judicials després del mal resultat electoral, destacava en el seu escrit la troballa d'una nova operació d'ocultació dels diners.

L'esmentada operació es va produir al juliol del 2014, quan va sortir a la llum la fortuna que tenia la família en el Principat, i va consistir en una donació de 585.000 euros que li va fer el primogènit de l'expresident català a la seva filla, i que després ella va revertir en una empresa del seu pare.

Davant aquestes noves dades, UPyD va demanar que després de la seva compareixença se celebrés una compareixença en la que s'acordés el seu ingrés a la presó davant el perill de fugida, de destrucció de proves (que acreditin que la seva fortuna provenia del cobrament de comissions a canvi d'adjudicacions públiques a Catalunya) i de moviments financers dirigits a ocultar els seus diners malgrat tenir ja part dels seus comptes i patrimoni bloquejats.

Subsidiàriament, i de considerar De la Mata la mesura de la presó massa costosa, aquesta acusació li reclamava que almenys l'imposi la retirada del passaport i la prohibició d'abandonar el territori espanyol.

Entre d'altres contradiccions que UPyD vol que Pujol Ferrusola aclareixi, l'escrit feia també referència al declarat per testimonis que van evidenciar que Pujol Ferrusola va cobrar comissions d'empreses per presumptes treballs d'intermediació en negocis en els quals els interventors desconeixien la seva participació i pel que va arribar a cobrar grans comissions.

Per demanar la presó, aquesta acusació es basava en la gravetat de les penes que se li poguessin imposar per delicte fiscal, contra la Hisenda Pública i blanqueig de capitals "que anticipen un risc elevat de fuga".

A més, existeix segons el seu parer risc d'"ocultació, alteració o destrucció" de proves i de reiteració delictiva, especialment la relacionada amb possibles delictes d'aixecament de béns.