Entre el 15 i el 22 de gener, el Bang de Sangs i Teixits de Catalunya s'ha proposat recollir 7.000 donacions de sang per millorar l'estat de reserves en una època en què estan especialment baixes. Així, la plaça Catalunya de Barcelona acollirà dos dies les unitats mòbils del banc de sang, però les donacions es podran fer a qualsevol hospital. Amb el lema ''La sort de donar sang'' es vol recalcar la posició privilegiada de les persones sanes que poden fer el gest i salvar vides. L'alcaldessa, Ada Colau, ha destacat la donació com una ''iniciativa meravellosa'' mentre que el director del Banc de Sang i Teixits ha recordat que dia es fan 1.000 transfusions de sang per garantir l'atenció sanitària.

Per remuntar les reserves del banc de sang després de les festes de Nadal, l'època de l'any en què més baixen, el Banc de Sang i Teixits ha organitzat, al costat de l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, la Marató de Donants de Sang 2.0, una iniciativa que es marca com a objectiu arribar a les 7.000 donacions durant una setmana. El tret de sortida serà el 15 i 16 de gener a Barcelona, a la plaça Catalunya, amb la instal·lació de les unitats mòbils instal·lades durant tot el dia davant del Triangle i amb activitats i animació especial per part de voluntaris que dinamitzaran l'espai de donació. La resta de dies, fins el 22, els donants podran anar als principals hospitals de Catalunya i seran així, més de 100 punts de donació. A més, s'habilita una web per poder fer reserva d'hora per a fer la donació.

La campanya vol ser el màxim d'inclusiva possible i per això, per exemple, s'utilitzaran les xarxes socials per difondre-la, a través dels Ambaixadors 2.0, persones que han necessitat sang, que dinamitzaran l'esdeveniment. La marató de donants de sang també preveu activitats paral·leles de sensibilització i cada dia, un col·lectiu diferent prendrà protagonisme, com per exemple, les víctimes d'accidents, els trasplantaments, els infants, els pacients de càncer, els pacients amb malalties de la sang que necessiten transfusions per viure

Aquest darrer és el cas d'en Bernat, un nen de 3 anys que té una malaltia que requereix una transfusió cada dos o tres dies. La seva mare, la Natàlia, ha explicat que ja en deu portar una seixantena i que realment, anar a l'hospital i veure que tenen sang per fer la transfusió és una sort. ''Cada vegada que algú va a donar sang, no s'adona del que fa'' diu la Natàlia, que reconeix la importància d'aquest gest i reconeix sentir-se ''afortunada''.

''La sort de donar sang'' és el lema escollit per aquesta marató i amb el qual es vol parar especial atenció al fet que poder fer aquest gest i donar sang és una ''sort'' perquè significa està sa i bé de salut, a la vegada que els qui la reben, també consideren una ''sort'' poder-ne disposar. Així ho ha explicat la comissionada de Salut de l'Ajuntament, Gemma Tarafa, en l'acte de presentació de la iniciativa, en què l'alcaldessa, Ada Colau, l'ha qualificat ''d'iniciativa meravellosa'' perquè demostra que ''sempre es pot fer alguna cosa'' i com ''petites contribucions poden diferenciar la mort i la vida de milers de persones''.

1.000 transfusions diàries

El Banc de Teixits reconeix que cada dia es fan un miler de transfusions de sang, o de teixits, i es calcula que una de cada cinc persones necessitarà sang o algun derivat durant la seva vida. Enric Argelagués, director del Banc, ho qualifica de petits ''miracles'' i per això agraeix la disposició de tots els qui abans han rebut sang i s'han convertit en donant un cop curat. Argelagués ha destacat que la donació de sang és ''fonamental'' per fer l'atenció sanitària als hospitals.