Un sector de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) està promovent una consulta interna per impulsar una candidatura independentista unitària amb vista a unes eventuals eleccions el mes de març. En un document de tres punts, a què va tenir accés Efe i que serà presentat al secretariat nacional de l'ANC dimecres que ve per ser debatut, proposa realitzar una consulta interna entre els dies 4 i 8 de gener per pronunciar-se sobre una proposta en tres apartats.

El primer insta a «impulsar una candidatura unitària i única de la societat civil i forces independentistes per presentar-se a les eleccions de març». En el segon apartat «s'invitarà a participar en l'esmentada candidatura tots els partits independentistes, així com totes aquelles personalitats que vulguin afegir-se per portar el país a la independència».

L'apartat «c» conté una clara advertència cap als partits que no se sumin a la «candidatura unitària i única» que es propugna, ja que diu: «Com que ja hem concedit als partits la seva oportunitat per conduir el procés i no han estat capaços, l'ANC serà bel·ligerant contra qualsevol altra candidatura que vulguin presentar aquests partits en les esmentades eleccions». Si el resultat de la consulta als associats és majoritàriament favorable, «el secretariat nacional ordinari de l'ANC del dia 9 de gener del 2016 a Vic adoptarà la proposta i farà un comunicat oficial, en aquest sentit, el mateix dia 9», explica el document.