El líder del PSC, Miquel Iceta, ha dit avui "no" a la "independència, la il·legalitat i la investidura" de Carles Puigdemont (Jxsí) com nou president de la Generalitat, al qual ha demanat que governi "per a tots els catalans" i li ha retret que s'hagi "subhastat" la Presidència catalana.

Durant la seva intervenció en el ple d'investidura del que serà nou president català, Iceta ha fet ús de les mateixes tres negatives que ja va dirigir a Artur Mas quan aquest va ser candidat a la investidura el novembre passat, ja que "no apreciem cap diferència entre vostè i ell".

Per al dirigent, que ha lamentat les "formes" amb les que s'han dut a terme aquest ple d'investidura en l'últim dia del termini permès, Catalunya necessita "estabilitat, bon govern i capacitat de negociar", cosa que la proposta de Puigdemont "no garanteix".

Iceta ha demanat a Puigdemont que la seva presidència "no amagui el vell dimoni de la política catalana de separar entre bons i mals catalans", i li ha reclamat que "escolti i treballi pel 52% de catalans que no van votar a favor de partits independentistes".

A més, li ha preguntat directament si el seu Govern tindrà com a "base" i "pla de govern" l'acord per a la independència que Junts pel Sí va plantejar a la CUP per aconseguir la investidura de Mas, així com si pensa "desenvolupar" i si "considera vigent" la declaració independentista del Parlament anul·lada pel Constitucional.

Després de recordar-li que si situa les institucions "al marge de la llei, no trobarà la comprensió ni solidaritat del PSC", Iceta també ha preguntat si la legislatura durarà només 18 mesos, si se sotmetrà a qüestió de confiança aquest any i si pensa crear diverses vicepresidències o recuperarà la figura del conseller en cap.

El líder del PSC ha recordat a Puigdemont que "és el representant ordinari de l'Estat a Catalunya, cosa que li comporta unes determinades obligacions de respecte a legalitat i a l'Estat de Dret que no ha d'oblidar".

Segons el seu parer, Jxsí i la CUP estan "legitimats" per governar, però no per emprendre el camí cap a la independència, i si bé "no nega la legitimitat de l'acord" entre les dues formacions per formar govern, sí que ha mostrat la seva preocupació per la "subhasta" de la presidència i alguns aspectes d'aquest pacte.

Així, ha titllat d'"objectable" que "diputats passin d'un a altre costat o es promoguin renúncies", com també és "inquietant" que Mas digués que l'acord "corregeix el resultat de les urnes, ja que el que surt de les urnes surt de les urnes i no es pot alterar a menys de tornar a les urnes".

De la mateixa manera, el dirigent ha criticat que els partits independentistes no hagin volgut dialogar amb altres partits. "Estem davant una majoria independentista, que investirà un president independentista, per formar un govern independentista al servei de la causa independentista i prescindint de la representació del conjunt de la ciutadania?", ha qüestionat.

Tot i així, ha reconegut la seva "coincidència de fons" amb els plantejaments del pla de xoc social proposat per Jxsí, encara que són "insuficients", i ha lamentat que en el seu discurs no hagi parlat de "joves, dones, violència masclista o lluita contra corrupció".

Finalment, li ha desitjat "encert" i li ha demanat "calma, prudència i humilitat", i l'ha avisat que si renuncia al camí de la independència i vol "de veritat servir al país, sempre tindrà al seu costat al PSC", ja que hi ha aspectes a abordar com una reforma constitucional, una revisió del model de finançament o la llista de 23 punts que Artur Mas va plantejar al Govern.