La marxa de Puigdemont, militant de CDC, permetrà l'entrada de Vicenç Estanyol, que és membre de Demòcrates de Catalunya, l'escissió d'Unió partidària de la independència. D'aquesta manera, Demòcrates tindran quatre representants al ple (Estanyol, Isabel Muradàs, Eduard Berloso i Eva Palau), mentre que CDC també es quedarà amb quatre: Ribas, Planas, Madrenas i Joan Alcalà. L'equip de CiU es completa amb un independent, Cristóbal Sánchez, i la representant d'Avancem, Glòria Plana.

CDC, doncs, voldrà mantenir l'alcaldia, però Demòcrates intentaran fer valdre la nova correlació de forces i defensaran Muradàs com a candidata. Muradàs ve avalada per la seva gestió al capdavant d'Educació i Esports, per haver estat cap de gabinet a la Diputació i per ser la primera tinent d'alcalde de Puigdemont. A més, compta amb un tarannà obert i proper.

Però, si Puigdemont ha de dir-hi la seva, té dues persones d'especial confiança: Marta Madrenas i Maria Àngels Planas. La seva proximitat amb el fins ara alcalde les va fer guanyar pes polític després de les últimes municipals: Madrenas va assumir més responsabilitats, inclosa la potent àrea d'Urbanisme, i Planas va entrar a la DiputacióPlanas.

Madrenas, que actualment és segona tinent d'alcalde, porta les àrees d'Urbanisme i Activitats. Durant el mandat passat va haver de mediar en no pocs conflictes veïnals, especialment derivats de l'oci nocturn i els sorolls a la via pública. Tot i que es va guanyar algunes antipaties, Puigdemont va reforçar la seva figura després de les últimes eleccions.

Planas, per la seva banda, és la responsable d'Hisenda i Règim Interior. La seva principal tasca ha estat tirar endavant cinc pressupostos malgrat tenir minoria, i se n'ha sortit. Fonts properes a CDC indiquen que és la persona de més confiança de Puigdemont dins del govern, tot i que ella sempre ha volgut mantenir un perfil mediàtic baix i més tècnic que polític.

Finalment, el quart en candidat és Ribas, regidor de Sostenibilitat i portaveu municipal de CiU. Durant l'anterior mandat, com a responsable d'Urbanisme, va haver de gestionar l'arribada del TAV a la ciutat i tots els problemes derivats: des de les obres a Sant Narcís fins a les inundacions de les vies per la pluja, fet que li va suposar un greu enfrontament amb Adif. El passat mes de maig, Puigdemont li va treure Urbanisme i li va donar Sostenibilitat, tot i que segueix encarregant-se del TAV.

El debat sobre la successió de Puigdemont no és sobrevingut, sinó que estava previst, ja que el fins ara alcalde ja havia anunciat que no es presentaria a la reelecció. Ara, però, les coses s'hauran d'accelerar. Avui mateix, després del ple de renúncia, l'equip de CiU es reunirà per començar a debatre qui ha de liderar el futur de la ciutat. Però aquesta no és la única incògnita que s'haurà de resoldre. També queda pendent saber si ERC-MES entrarà al govern per donar-li estabilitat: els republicans van facilitar la investidura de Puigdemont i li han permès tirar endavant els pressupostos de 2016, però fins ara no han fet el pas d'entrar al govern. La consolidació de Junts pel Sí al Parlament podria facilitar, ara, aquesta entesa.

També s'haurà de decidir què passa amb la regidoria de Cultura: fins ara, Puigdemont se n'havia ocupat personalment, amb la compra del fons Santos Torroella com a projecte estrella. Ara, una altra persona haurà de fer-se'n càrrec. I el mateix passarà amb l'àrea de Turisme, de la qual Puigdemont també s'encarregava des de les passades eleccions. En aquest cas, sembla que es podria unir fàcilment a l'àrea de Promoció Econòmica, en mans de Glòria Plana. Es preveuen, sigui com sigui, un parell de setmanes frenètiques.