Després de la presa de possessió els consellers entrants van escenificar el tradiconal intercanvi de carters amb els seus predecessors. Ho van fer amb urgència per començar a posar en marxa una nova fase del procés sobiranista.

El nou vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, es va mostrar «convençut» que el pla de xoc social es podria tirar endavant en cas que no es pugui aprovar el pressupost del 2016 i s'hagin d'acabar prorrogant els comptes del 2015.

Tot i això, va admetre que la pròrroga comportaria «més dificultats» i va dir que confia que s'obtindrà la majoria parlamentària necessària per tirar endavant el pressupost. Junqueras va fer aquestes declaracions després de reunir-se durant més d'una hora amb el conseller sortint d'Economia, Andreu Mas-Colell, qui li va fer el traspàs de cartera. El conseller entrant va admetre que, amb els calaixos buits, la situació del departament és d'una «complexitat enorme».

El nou conseller d'Exteriors, Raül Romeva, va assegurar ahir que una de las tasques més importants a desenvolupar pel nou departaments, que també engloba Relacions Institucionals i Transparència, serà explicar què pot oferir Catalunya al món. «Tant important és demanar complicitats perquè allò que volem fer ho puguem fer com explicar què podem aportar tant en l'àmbit europeu com internacional», va dir als mitjans després que el fins ara secretari d'Exteriors, Roger Albinyana, li hagi fet el traspàs competencial. Romeva va subratllar també que, a diferències dels seus companys de gabinet, tindrà feina afegida perquè ha de crear i posar en marxa un departament fins ara inexistent i va voler deixar clar que, malgrat ser una àrea sensible, evitaran les «polèmiques» amb l'Estat.

El paper de Mas, per concretar

En aquest sentit, Romeva tampoc preveu que l'expresident de la Generalitat Artur Mas tingui un càrrec com a tal dintre del seu departament. «Un càrrec com a tal no crec. Ell tindrà com a ex president una responsabilitat, i en aquest sentit hem de concretar encara com podem treballar».

Altres consellers també van aprofitar per explicar breument quina serà la seva acció de Govern. El nou conseller de Salut, Toni Comín, va assegurar que rep una «molt bona herència» i va agraïr al seu antecessor, Boi Ruiz, la seva feina per mantenir el sistema públic de salut en aquests anys de crisi econòmica. La nova consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, es va comprometre ahir a desplegar la Llei d'Educació de Catalunya i preservar el model d'immersió lingüística i l'escola en català, mentre segueix a l'expectativa de si el nou Congrés introdueix reformes a la Lomce.

Jordi Jané repeteix al capdavant de la conselleria d'Interior, a la qual va arribar al juny passat després que Unió abandonés l'executiu, amb el repte de potenciar els Mossos d'Esquadra com a «estructura d'Estat» sense posar en risc la col·laboració amb el Ministeri d'Interior en matèria antigihadista.

Per la seva banda la nova consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, va apostar per «aconseguir un sector el màxim de competitiu, viable i sostenible». Serret va mostrar la seva plena disposició a parlar amb tots els agents del sector.