Josep Antoni Duran i Lleida ha anunciat al consell nacional d'Unió Democràtica de Catalunya la seva dimissió com a president del comitè de govern. Duran assumeix com a propis els mals resultats dels passats comicis del 27 de setembre i del 20 de desembre i explica que ha pres la decisió un cop aclarit el calendari polític a Catalunya.

El fins ara líder d'Unió assegura que el partit podrà revertir la seva situació en el futur perquè creu que les idees que defensa són les que necessita el país. "Ara la ciutadania no li dóna prou suport. No defalliu", ha dit.

En aquest sentit, Duran anima el partit a "forjar un espai catalanista, central, moderat, social on Unió tingui un rol central i catalitzador". En el seu discurs de comiat com a president d'Unió, Duran i Lleida ha volgut insistir en la idea de que un futur polític amb UDC com a protagonista és possible.

Segons Duran, unes noves eleccions el 6 de març a Catalunya haurien restat suport a les opcions independentistes i creu que en els pròxims temps hi haurà qui intentarà "refer el camí que Unió havia assenyalat". Per Duran, Unió és un partit que "mai ha enganyat" els electors a l'hora de defensar el camí de la moderació, el diàleg i l'acord, tot i reconèixer que electoralment no els ha estat rendible: "Vàrem perdre vots i no tenim representació parlamentària. No hem estat prou efectius, però tenim l'obligació de no ignorar les persones que ens han votat".

En aquest sentit, Duran i Lleida rebutja buscar excuses per justificar els mals resultats de les dues últimes eleccions i assumeix com a pròpia la derrota. "No he estat capaç de guanyar i no hi ha excuses", reitera. El fins ara líder d'Unió ha esgrimit aquest declivi electoral com a principal argument per a la seva renúncia."No va anar bé i per això la nit del 20 de desembre vaig deixar clar que el responsable era jo mateix i que assumiria els resultats quan estigues aclarit el calendari polític a Catalunya", explica. "No es pot amagar el cap sota l'ala. No s'entendria que a partir dels resultats no passés res", afegeix.

Duran creu que la seva retirada de la primera línia és "el millor pensant en Unió". És, diu, el pas que estima més necessari, després de 42 anys de militància, dels quals prop de 23 dedicats plenament a la política. "He donat tot el que he estat capaç. La nostra proposta és la que necessita el país però la ciutadania no li dóna prou suport. No defalliu", reflexiona.

Ha estat en aquest moment del discurs quan al ja expresident d'Unió se li ha trencat lleugerament la veu. Ha recordat que tant la política en general, com el partit en particular l'han enriquit com a persona i assegura que tot i abandonar la seva responsabilitat política, es posa a disposició del partit: "No deixo la meva responsabilitat amb la societat, ni les idees ni les conviccions. Militaré a Unió mentre tingui vida".Duran i Lleida ha fet també una crida a aquells que, segons diu, s'han apropar a Unió a través d'ell. "M'honora", afirma, però els recorda que "Unió no és d'en Duran" i que si els ha agradat el seu lideratge en aquests anys "el que realment els agradava era Unió".

Ara, diu, és quan el partit els necessita per refer l'espai polític que representa el partit.El partit decidirà el relleu el pròxim més d'abril i ha emplaçat la militància a seguir treballant perquè les nous lideratges estiguin ben forjats. "El futur està per escriure. Avui anem sols però ens sentim forjadors del futur", ha conclòs Duran, que ha obert la porta a la creació d'un nou espai polític de centre amb Unió com a principal protagonista.

Tanca en compte a Twitter

Un cop acabada la seva compareixença davant el consell nacional d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida també ha desaparegut de Twitter. El fins ara líder d'Unió ha tancat el seu compte en aquesta xarxa social, on era força actiu.