Les portes de la gerència territorial a Catalunya del Ministeri de Justícia registra un dia més cues de centenars de persones per obtenir la certificació per acreditar que no tenen antecedents penals relacionats amb la violència o abusos sexuals i poder així treballar amb menors. L'oficina, situada al carrer Garcilaso de Barcelona, només obre als matins i abans de les nou la cua ja donava la volta a l'illa de cases formada pel mateix carrer Garcilaso i Concepción Arenal fins a als carrer Felip II i Olesa, a la Sagrera.

A diferència d'altres dies, però, la cua avança a bon ritme. Aquest dimarts, el Departament d'Ensenyament va prorrogar fins el 23 de març el termini perquè els mestres substituts presentessin el certificat. També l'hauran d'obtenir, entre d'altres, monitors d'esplai i menjadors o pediatres. Aquest dimecres, s'han expedit 560 torns, tot i que hi ha professionals que segueixen esperant a l'exterior malgrat de no disposar de número i no tenir la seguretat que puguin fer el tràmit al llarg del dia d'avui. Aquesta setmana, el Departament d'Ensenyament va prorrogar el termini després dels problemes derivats per tramitar les sol·licituds al Ministeri de Justícia i després de la petició dels sindicats arran de les cues al carrer Garcilaso.

El primer en arribar ha estat Francesc Bosch, procedent de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) i que ja va agafar el primer lloc de la cua aquest dimecres a les deu de la nit per assegurar que avui podria disposar de la documentació. Segons ha explicat, va decidir "assegurar el tret" després de veure com el dia abans hi havia hagut persones que ja s'esperaven des de les dues de la matinada. Els docents i professionals que necessiten aquesta documentació per treballar amb menors han intentat combatre el fred amb cadires, mantes, gorres i motxilles.

Tot i les cues, no s'han produït situacions de tensió, ni quan una dona ha intentat colar-se sense èxit en una cua on hi havia més de 600 persones. També s'ha donat el cas de ciutadans que s'havien dirigit a l'oficina per fer altres tràmits i que han acabat marxant davant la possibilitat de no poder ser atesos.

L'oficina de Barcelona és l'única de tot Catalunya i donava uns 400 números diaris abans de Nadal per a totes les gestions, tot i que aquesta xifra s'ha pogut incrementar els darrers dies fins a les 800 o 1.000 persones diàries després del reforç de dos funcionaris."És el tercer cop que vinc ja", es lamenta Samanta Rozas, una entrenadora de patinatge que ha esperat des d'un quart de vuit del matí per aconseguir torn i denuncia que "els altres dos dies tot i tenir número han tancat portes i no han deixat passar" a l'hora de tancament de l'oficina. "Quan obrien a la tarda molta gent que pel matí es quedava sense poder entrar podia anar-hi després", s'ha queixat la Samanta, ja que ara la Gerència Territorial del Ministeri de Justícia només obre fins les 2 del migdia.

Francesc Llorella és conductor d'autobusos i necessita el certificat d'antecedents penals per poder fer viatges escolars. "És vergonyós haver d'esperar tanta estona, que per Internet no hi hagi mitjans suficients, que a tot Catalunya només hi hagi una oficina... ho trobo deplorable", ha criticat. El Francesc ve de Mataró i ha fet cua des de les 6 del matí. En canvi, Rashida Amed, que opta a una plaça d'educació primària, ha estat de les últimes en arribar, passades les 10 del matí: "no tinc molta urgència perquè tinc clar que encara que m'apunti aquest any pel curs escolar vinent no em trucaran pas, però és per estar almenys dins de la borsa".

A un quart d'11 del matí la cua ja tan sols ocupava uns quants metres davant la porta de la Gerència Territorial del Ministeri de Justícia i a dos quarts ja s'havien repartit els 560 torns. Unes poques persones que han arribat més tard de l'hora d'obertura de l'oficina s'han quedat sense número per ser ateses, mentre que la gran majoria dels qui han fet cua des de la matinada o ben d'hora al matí han pogut aconseguir-ne. Igualment, una vegada amb el número a la mà, ha tocat esperar almenys una hora més per fer la gestió i per això els bars del carrer Garcilaso s'han omplert de gent que ha fet temps esperant en un lloc calent després de superar el fred a la cua.

En qualsevol cas, no totes les persones que han esperat eren professionals que han de treballar amb menors. Per exemple, la Carmen Ortega necessitava recollir les últimes voluntats de la seva mare: "hem vingut a les 4 de la matinada, el meu pare té 80 anys i no està per aguantar una cua així". "Haurien de posar una cua separada per un tràmit i un altre", ha afegit.Atès que el certificat d'antecedents penals tarda gairebé 3 mesos en arribar per correu i el lloc web on es pot demanar està col·lapsat per l'alt volum de sol·licituds, la majoria de professionals que necessiten aquest document es veuen obligats a acudir a la Gerència Territorial del Ministeri de Justícia, pel que es preveuen noves cues en els propers dies.