El cap del Govern, Mariano Rajoy, va ser ahir objecte d'una broma d'un programa de ràdio en la qual un imitador ha arribat a parlar amb ell fent-se passar pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per intentar concertar una pròxima reunió entre tots dos.

En la trucada, emesa per l'emissora catalana Ràdio Flaixbac, Rajoy va arribar a atendre el fals Puigdemont en persona, i en la seva primera salutació en el qual li pregunta al suposat president «com va la vida» li va recordar que es van conèixer a Girona amb motiu de la inauguració de l'AVE.

Davant la petició de l'imitador de buscar un dia per veure's a Madrid i fer oficial el que ja saben que es diràn, el cap del Govern li va proposra esperar a veure com queda la ronda de contactes que està mantenint aquesta setmana el Rei per encarregar la investidura d'un president del Govern i que ell desconeix com resultarà.

En espera d'això i que es decideixi «si hi ha investidura o no n'hi ha», Rajoy va proposar trucar-li dilluns, dia 25 de gener, per fixar una data i assenyala que com ell té «l'agenda molt lliure», aquesta reunió podria fixar-se per a les 24 o 48 hores següents. Després d'aquesta resposta, el presentador del programa es va dirigir al president del Govern per comentar-li que es tractava d'una broma, a la qual cosa Rajoy va contestar: «Comprendrà vostè que això no és seriós. Facin vostès el que vulguin, però, per descomptat, no és seriós».

A continuació es va interessar per l'emissora des de la qual li havien gastat la broma i davant l'agraïment del seu presentador per la forma en la qual l'havia acollit, Rajoy es va acomiadar del seu interlocutor amb un to visiblement més seriós. La broma telefònica de seguida va agafar una gran dimensió, no només pel fet que una emissora hagués pogut parlar directament amb el president del Govern, sinó per la predisposició que Rajoy va mostrar a fixar una trobada per veure's amb el president de la Generalitat.

Fonts del Govern es van limitar a reiterar l'apreciació del president que no és seriosa aquesta actitud, però van posar en valor la seva reacció i van subratllar fins i tot que és una demostració de la seva disposició al diàleg. El mateix president va treure ferro després. Rajoy ja va assegurar fa dies que està obert a parlar amb Puigdemont. «Si ell té alguna cosa a dir-me, l'atendré molt gustosament. Si vol que el vegi, el veig», va subratllar dilluns passat. Després d'aquest incident, potser li serà més fàcil trobar un forat per omplir la seva agenda i trobar-se amb Puigdemont.

Altres «víctimes»

La broma al cap del Govern se suma a la llarga llista de personalitats que, com el Rei Joan Carles, Hugo Chávez, Fidel Castro o Evo Morales han patit també un engany d'aquest tipus en una emissora de ràdio.

Ahir va ser Ràdio Flaixbac la que va emetre la conversa gravada a Rajoy amb un imitador de Puigdemont, en la que aquest li proposava tancar una pròxima data per veure's a Madrid.

El 5 de gener del 2011 va ser un periodista de Catalunya Ràdio el que va aconseguir parlar amb el Rei Joan Carles en superar tots els filtres previs fent creure que era una trucada del llavors president autonòmic, Artur Mas.

Quan es va posar al telèfon el Rei creient que Mas estava al telèfon, el periodista li va aclarir que no ho era, el va felicitar perquè aquell dia era el seu aniversari i es va interessar pel que havia demanat als reis d'Orient. La conversa, que no va ser difosa per l'emissora però que es va filtrar per internet, va provocar que la Casa del Rei reforcés els controls per garantir que cap trucada procedent d'un número no identificat completament superés els filtres interns.

Incident «ofensiu»

A final de desembre de 2005, el president electe de Bolívia, Evo Morales, va afirmar que havia rebut una trucada del llavors president del Govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, felicitant-lo per la victòria electoral i instant-lo a diversos acords, i que va resultar ser falsa.

El Govern de Bolívia va citar l'ambaixador espanyol per queixar-se per la falsa trucada, en la que un humorista de la cadena COPE es va fer passar per Zapatero, i va qualificar l'incident d'«una ofensa que pot pertorbar les relacions bilaterals». Finalment, l'assumpte va quedar tancat després que la COPE demanés disculpes, que van ser acceptades per l'Ambaixada boliviana a Madrid.