Una broma gastada per una emissora de ràdio catalana -una conversa d'un fals Carles Puigdemont amb el president del Govern en funcions- ha revelat que Mariano Rajoy té disposició a parlar amb el president de la Generalitat i concertar una reunió.

Un imitador d'un programa de Ràdio Fláixbac s'ha fet passar per Puigdemont i ha contactat amb Rajoy després de passar el filtre de la seva secretària al Palau de la Moncloa.

"Com va la vida?", li pregunta Rajoy al fals Puigdemont al començament de la conversa, efectuada ahir, dimecres, i emesa aquest matí.

Amb un to cordial, el president del Govern central en funcions li recorda que es van conèixer a Girona (Gironès) durant la inauguració de l'AVE quan Puigdemont era alcalde d'aquesta ciutat.

Davant la petició de l'imitador de buscar un dia per veure's a Madrid i fer oficial el que ja saben que es diran, el cap del Govern li proposa esperar que acabi la ronda de contactes del Rei per veure a qui encarrega formar govern.

"Segons com quedi aquest assumpte, perquè clar, jo no sé com quedarà aquest assumpte, jo crec que dilluns li puc trucar, dilluns 25 eh?, i segons com estiguem, si hi ha investidura, si no n'hi ha i el temps, doncs ja fixem una data. Jo tinc l'agenda molt lliure, amb la qual cosa la podríem fixar per a 24 o 48 hores", li comenta Rajoy.

Després de mostrar la seva voluntat de reunir-se, el presentador del programa és quan li explica que es tracta d'una broma, al que Rajoy respon: "Comprendrà vostè que això no és seriós. Facin vostès el que vulguin, però, per descomptat, no és seriós".

A continuació, s'interessa per l'emissora des de la qual li havien gastat la broma i davant l'agraïment del seu presentador per la forma en la qual l'havia acollit, Rajoy s'acomiada.

El programa de ràdio va intentar gastar la mateixa broma a Puigdemont dos dies abans, encara que sense èxit en no superar el filtre de la Secretaria de la Presidència del Govern.

Fonts del Govern es limiten a reiterar l'apreciació del president que no és seriosa aquesta actitud, però posen en valor la seva reacció i subratllen que és una demostració de la seva disposició al diàleg.

En la mateixa línia s'ha mostrat el PP, per a qui la innocentada posa en relleu l'actitud dialogant de Rajoy, amb qui és "molt fàcil" perquè és una persona "molt accessible", segons el vicesecretari d'Organització, Fernando Martínez-Maíllo.

"És una clara demostració del que està disposat a fer el president, a parlar fins i tot amb aquells que plantegen una ruptura amb Espanya", ha valorat Martínez-Maíllo.

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, ha convingut en què Rajoy "no està tancat" a parlar amb Puigdemont, a qui ha fet veure que hauria de tenir la "deferència" de trucar-lo.

"Veu vostè com no hi havia un problema d'incomunicació?", ha dit el portaveu popular.

Per al ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, fer bromes amb les institucions "té poca gràcia", encara que ha elogiat que Rajoy tingui "la suficient cintura i el suficient sentit de l'humor per entendre aquest tipus de qüestions".

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha tret ferro a la broma assegurant que "li pot passar a qualsevol".

Una mica més crítica ha estat la dirigent socialista María González Veracruz, per a qui és "rar" que es facin bromes d'un tema "tan seriós".

González Veracruz ha posat èmfasi en què cal bastir ponts i que el desitjable seria que "aquesta trucada succeís en realitat".

El diputat de Ciutadans Ignacio Prendes (Ciutadans) ha lamentat que "s'estan banalitzant determinades qüestions amb massa alegria i un punt d'irresponsabilitat" amb aquest tipus d'innocentades.

Rajoy se suma a una llarga llista de personalitats que, com el Rei Joan Carles, Hugo Chávez, Fidel Castro o Evo Morales, han estat víctimes d'un engany d'aquest tipus en una emissora de ràdio.