El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no aprecia delicte en la declaració de ruptura del Parlament del 9-N de 2015, en entendre que no constitueix un "aixecament violent" sinó una resolució que se cenyeix l'àmbit parlamentari i que ja va ser anul·lada pel Tribunal Constitucional (TC).

En dos actes, l'alt tribunal català resol, d'acord amb el criteri de la Fiscalia, no admetre a tràmit les querelles per rebel·lió i sedició que van presentar UPyD i Manos Limpias contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la Mesa que van donar suport a la declaració de desconnexió amb Espanya del passat 9 de novembre.

El TSJC considera que, en l'àmbit penal, no es pot "equiparar els alçaments violents, desordenats o hostils amb els actes il·legals i inconstitucionals realitzats en seu parlamentària i que no han transcendit aquest àmbit".

"Ocupació de la força"

En aquest sentit, insisteix que el delicte de rebel·lió "exigeix l'ocupació de la força" i que no consta que amb la declaració del 9N s'hagi vist alterat l'ordre públic que requereix el delicte de sedició.

Remetent-se a l'informe de la Fiscalia sobre les querelles, el TSJC raona que l'Estat de Dret "té mecanismes suficients per frenar, sense necessitat d'acudir de primera mà a la via penal, els plantejaments polítics que no s'ajustin als procediments i cursos legals i constitucionals, cosa que ja ha fet deixant sense valor i cap efecte" la resolució del Parlament.

En els seus informes, la Fiscalia s'oposava a què, de moment, el TSJC admetés a tràmit les querelles, tenint en compte que el TC ja "va restablir la legalitat" en anul·lar la resolució de ruptura, però advertia que en un futur podria actuar penalment "contra els qui no s'atinguin al pronunciament del Tribunal Constitucional".

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va veure com una "mostra de normalitat" la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de no admetre a tràmit les querelles per rebel·lió i sedició d'UPyD i Manos Limpias arran de la declaració d'inici del procés d'independència del passat 9 de novembre.

El TC dóna la raó al Govern

Per altra banda, una sentència del TC ha donat la raó al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ja que considera una invasió de competències del govern espanyol la resolució de 13 de maig del 2013 de la Secretaria d'Estat de la Seguretat Social, segons la qual la Generalitat passava de determinar les activitats de les mútues d'accidents de treball a haver-ho de sol·licitar al govern de Madrid d'acord amb els programes definits per l'Estat.

Pel Departament, la resolució substituïa una funció executiva descentralitzada i autònoma per un sistema de simple participació sense cap rellevància i imposava una uniformitat de les seves activitats pera tot l'Estat. Segons la sentència del TC, per tant, la resolució no respectava l'orde competencial i envaïa el del Govern.