03 de febrer de 2016
03.02.2016
PLE DEL PARLAMENT

Puigdemont no promourà un nou finançament perquè aspira a un nou Estat «aviat»

El president insta els partits espanyols a prendre nota de com s'ha configurat el Govern a Catalunya

03.02.2016 | 13:15
Puigdemont no promourà un nou finançament perquè aspira a un nou Estat «aviat»

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha deixat avui clar que no entra en els seus plans promoure una reforma del sistema de finançament autonòmic i ha subratllat que el seu objectiu en aquesta legislatura és negociar amb l'Estat una via que permeti a Catalunya ser independent "aviat".

"El Govern no promourà ni liderarà la reforma del sistema de finançament. I si ho fes, probablement a l'altra banda encara no trobaríem a ningú", ha afirmat Puigdemont en la primera sessió de control del nou president de la Generalitat, en el ple d'avui del Parlament.

En resposta a la intervenció de la presidenta del grup parlamentari de Ciutadans (C's), Inés Arrimadas, que ha instat el Govern a promoure una reforma del sistema de finançament i s'ha mostrat disposada a "liderar" aquesta reclamació si la Generalitat hi renúncia, Puigdemont s'ha mostrat irònic: "Estarem molt atents als seus moviments i sobretot a l'èxit dels seus moviments".

"Ens agradarà molt si un dia, que no serà aviat, hi ha un Govern espanyol que ens convida a explicar-nos quina idea té del model de finançament d'aquest 'mentrestant' que hem d'anar gestionant fins que arribem a ser un Estat independent", ha afegit.

Puigdemont ha justificat que el Govern renunciï a abanderar la reivindicació d'un nou finançament amb l'argument que aquest no era un dels compromisos electorals de Junts pel Sí (CDC i ERC).

Això no impedeix, ha puntualitzat, que el Govern s'obri a un "diàleg permanent" amb el Govern, encara que ha especificat quin ha de ser l'objecte de negociació: "El que anirem a demanar finalment a un Govern espanyol, quan n'hi hagi, i no serà aviat, és el que els ciutadans ens han encarregat, que és negociar que aquest país sigui un Estat independent d'hora".

A més, ha reclamat a C's el seu suport a la Generalitat en la "denúncia dels incompliments constitucionals del Govern espanyol en relació amb Catalunya".

De la seva banda, Arrimadas ha posat l'accent en la importància de disposar d'un nou model de finançament que "blindi" els serveis bàsics de sanitat i educació.

Per a Arrimadas, suposa un "autèntic error" que el Govern renunciï a "una de les seves obligacions, com que és intentar millorar la vida dels catalans" a través d'un nou finançament.

En canvi "aniran a negociar la independència", de manera que "confonen la realitat amb el desig" ja que "no disposen d'una majoria social", ha denunciat.

En la primera sessió de control a Puigdemont al Parlament, el procés sobiranista ha estat absent en la majoria de les intervencions, tret de la d'Arrimadas i la del president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, que ha denunciat la "contínua amenaça" del Govern central davant "cada pas" cap a la independència.

"No renunciarem de cap manera a tirar endavant els nostres compromisos", ha assegurat Turull.

Puigdemont ha admès que "no és agradable haver d'aplicar un mandat democràtic sempre amb l'espasa de Dàmocles i l'amenaça constant, permanent i infundada de l'Estat, que hauria d'estar col·laborant per fer possible l'expressió democràtica d'aquest país".

"Hem vingut a preparar en aquests 18 mesos un Estat, per convertir-nos en un Estat independent, amb les màximes garanties jurídiques, amb la màxima protecció per a tots els ciutadans, amb la màxima preparació de les estructures d'Estat", ha raonat.

Segons Puigdemont, els preparatius de la independència prosseguiran des del Parlament, perquè "la democràcia no té una altra fórmula per fer-ho.

Parafrasejant el poeta Jaime Gil de Biedma, ha advertit a la classe política estatal: "Que la independència anava de debò, vostès se n'han adonat massa tard".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook