El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va deixar ahir clar que no entra en els seus plans promoure una reforma del sistema de finançament autonòmic i va subratllar que el seu objectiu en aquesta legislatura és negociar amb l'Estat una via que permeti a Catalunya ser independent "aviat".

"El Govern no promourà ni liderarà la reforma del sistema de finançament. I si ho fes, probablement a l'altra banda encara no trobaríem a ningú", va afirmar Puigdemont en la primera sessió de control del nou president de la Generalitat, en el ple d'avui del Parlament.

En resposta a la intervenció de la presidenta del grup parlamentari de Ciutadans (C's), Inés Arrimadas, que va instar el Govern a promoure una reforma del sistema de finançament i es va mostrar disposada a "liderar" aquesta reclamació si la Generalitat hi renúncia, Puigdemont es va mostrar irònic: "Estarem molt atents als seus moviments i sobretot a l'èxit dels seus moviments".

"Ens agradarà molt si un dia, que no serà aviat, hi ha un Govern espanyol que ens convida a explicar-nos quina idea té del model de finançament d'aquest 'mentrestant' que hem d'anar gestionant fins que arribem a ser un Estat independent", va afegir.

Puigdemont va justificar que el Govern renunciï a abanderar la reivindicació d'un nou finançament amb l'argument que aquest no era un dels compromisos electorals de Junts pel Sí (CDC i ERC).

Això no impedeix, va puntualitzar, que el Govern s'obri a un "diàleg permanent" amb el Govern, encara que va especificar quin ha de ser l'objecte de negociació: "El que anirem a demanar finalment a un Govern espanyol, quan n'hi hagi, i no serà aviat, és el que els ciutadans ens han encarregat, que és negociar que aquest país sigui un Estat independent d'hora".

A més, ha reclamat a C's el seu suport a la Generalitat en la "denúncia dels incompliments constitucionals del Govern espanyol en relació amb Catalunya".

La petició de C's

De la seva banda, Arrimadas va posar l'accent en la importància de disposar d'un nou model de finançament que "blindi" els serveis bàsics de sanitat i educació. Per a Arrimadas, suposa un "autèntic error" que el Govern renunciï a "una de les seves obligacions, com que és intentar millorar la vida dels catalans" a través d'un nou finançament.

Per altra banda, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va treure ahir pit per l'acord 'in extremis' entre Junts pel Sí (JxS) i la CUP i va convidar els actors polítics espanyols a aprendre d'aquest exemple, davant de la "complexa" geometria al Congrés dels Diputats. A la primera sessió de control del nou president de la Generalitat, en el ple d'avui del Parlament, Puigdemont va ironitzar sobre el bloqueig polític a Madrid: "De moment no saben ni com fer Govern, no saben ni com gestionar la complexitat política".