El conseller d'Afers Estrangers, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, va indicar ahir que entre els principals objectius que s'ha marcat figura el d'aconseguir que Catalunya «tingui veu pròpia al món, sense intermediaris», així com fomentar el diàleg institucional.

En la primera compareixença de Romeva com a conseller davant la Comissió d'Acció Exterior i Cooperació del Parlament, Romeva ha començat per admetre que la seva conselleria representa «la primera estructura d'Estat» i que els que hi treballen tenen molt clara «la voluntat inequívoca de Catalunya de ser Estat». «El nostre treball -va afirmar- consistirà a definir els fonaments de la relació de Catalunya amb els altres països del món» i va fer seves les paraules del president català, Carles Puigdemont, en el sentit que l'actual Govern «facilitarà el trànsit del postautonomisme a la preindependència».

«Sabem que tenim una missió que no és menor, i som conscients dels reptes que estem vivint, sent impulsors d'una iniciativa mai abans impulsada a Catalunya», va assenyalar.

Segons Romeva, que va dir ser conscient que la seva actuació «serà examinada al detall» després que el Govern de l'Estat hagi impugnat la creació de la seva conselleria, va afegir que «ningú no hauria de pensar que únicament ens dedicarem a pensar i definir, perquè som un departament d'acció». «La nostra activitat estarà molt centrada a buscar la interactuació entre els agents institucionals», va explicar abans de subratllar que farà «bandera de la transversalitat».

Per al nou conseller d'Afers Estrangers, «cal posicionar Catalunya en el món i fer-la referent en temes globals, ser un agent proactiu» en qüestions com la defensa dels drets humans, la cooperació i el foment de la pau.

«Som un "protoestat"»

«Som un "protoestat", estem construint la república amb normalitat però amb les restriccions pròpies del moment de transició en què estem», va assenyalar Romeva.

La UE «és l'espai de cooperació prioritari», va corroborar, encara que això no treu que «tinguem un esperit crític» davant «iniciatives que posin en risc els drets fonamentals» per exemple en la crisi dels refugiats. La mirada «crítica» també es tindrà, ha explicat, sobre la negociació del Tractat Transatlàntic de Lliure Comerç (TTIP), i va llançar una advertència: «la CE no pot reclamar-nos més austeritat mentre tanca els ulls davant el repartiment pervers que fa el Govern espanyol del nivell de dèficit»

-Els grups parlamentaris de l'oposició, a excepció de la CUP, van remarcar en el marc de la comissió d'Afers Exteriors que la Generalitat no té competències en política exterior, que està reservada exclusivament al Govern espa?nyol, segons van insistir.