La mort de la diputada de Junts pel Sí i expresidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, va commocionar ahir la política i la societat civil catalanes, representants de les quals van destacar el seu paper al servei de Catalunya i la convicció amb la qual va defensar les seves idees. Casals va morir la matinada de dissabte a diumenge a l'hospital Clínic de Barcelona, a conseqüència de les ferides que va patir el passat 30 de gener, quan va ser atropellada per un ciclista.

La CUP, que va facilitar el govern de Junts pel Sí, va mostrar el seu pesar per la mort de Casals, i va dir que el millor homenatge que se li pot fer és "la victòria". "La seva mort ens ha copejat en un moment d'especial complicitat, quan s'havia situat al capdavant de la comissió parlamentària del procés constituent, des d'on continuava amb el seu compromís amb el moment que viu el nostre poble, al qual va dedicar els intensos anys al capdavant d'Òmnium", va assenyalar la CUP en una nota de premsa.

Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) va lamentar la mort de la diputada de JxSí i va destacar el seu activisme al servei de Catalunya i el seu paper fonamental per aconseguir "un país més lliure, just i pròsper". Després d'expressar el seu condol a família, amics, companys del seu grup parlamentari de JxSí i Òmnium Cultural, entitat de la qual va ser presidenta durant els últims anys, CDC va destacar l'activisme social, cultural i polític al servei de Catalunya de Muriel Casals i l'honestedat amb què va defensar les seves idees.

El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), per la seva banda, va destacar la trajectòria personal de Casals i es va sumar al condol per la seva defunció, al mateix temps que va recordar la seva trajectòria política, primer com a membre del PSUC i posteriorment d'ICV, abans de recalar en les files de la candidatura independentista.

El president del grup parlamen?tari del PPC, Xavier García Albiol, va expressar el condol del seu partit per la defunció i va traslladar a familiars, amics i companys de grup parlamentari el seu condol i el del PPC "per tan lamentable pèrdua".

També es va unir a les mostres de condol el secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, qui va destacar el "coratge" de la política i les seves "fortes conviccions", així com la seva "lleialtat" a Catalunya.

ERC, integrant també de JxSí, va mostrar les seves condolences per la defunció i va prometre culminar el camí cap al seu somni: "La llibertat". Esquerra va lloar la labor exercida per Casals des de la societat civil "en l'impuls i realització del procés d'independència de Catalunya" i va recordar que sempre va ser "una persona lluitadora, amb embranzida i amb un somriure", mentre que EUiA va manifestar també el seu pesar per la defunció.

En una nota, el portaveu del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, va expressar en nom de la formació "el condol a familiars, amics i companys de partit de la diputada".

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, va elogiar el caràcter respectuós de Casals "des de la coincidència o des de la discrepància, però sempre amb respecte", i va assenyalar que és un llegat que s'hauria de "saber aprofitar".

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) va lamentar la mort de Casals i va mostrar el seu desig que el seu record "serveixi d'inspiració per continuar treballant en el camí cap a la llibertat". L'ANC, amb l'actual presidenta del Parlament català, Carme Forcadell, al capdavant, i Òmnium Cultural, sota la presidència de Muriel Casals, van liderar el procés independentista des de la societat civil.

L'estima d'Òmnium

A través d'una carta, Jordi Cuixart, actual president d'Òmnium, entitat que Muriel Casals va dirigir fins al 2015, s'acomiadava d'ella. Cuixart recordava que Casals sempre deia "estimem-nos que això és tan bonic!" i recalcava que aquest sempre ha estat, no només el caràcter d'Òmnium, sinó també de tot l'independentisme.

De la persona de Muriel Casals, Cuixart en va dir que "era una dona forta, valenta, de pensament lliure, vehement fins i tot en alguns moments puntuals, una dona que ens ha ensenyat a fer servir les paraules per explicar-nos millor". Com moltes altres personalitats polítiques, Cuixart va recordar que Casals era una dona de consens i que "trobava sempre el punt de confluència entre totes les postures".

En aquest sentit, l'actual president d'Òmnium va dir, a través de la carta, que Muriel Casals va ser sempre "crítica i ferma defensora de les seves posicions, no refugia mai la discussió". Cuixart es va acomiadar de Casals assegurant que "ens hi deixarem la pell".