El Parlament de Catalunya preveu celebrar aquest dijous un acte d'homenatge a Muriel Casals, morta diumenge a causa de les ferides en ser atropellada per un ciclista. Òmnium Cultural, l'entitat que va presidir, també preveu fer un homenatge paral·lel.

De moment, l'entitat sense ànim de lucre va decretar diumenge tres dies de dol per la mort de la diputada de Junts pel Sí. Òmnium va anunciar la seva decisió a través del seu compte de Twitter i va detallar que va prendre aquesta mesura "com a mostra de respecte per la seva pèrdua".

Concretament, Òmnium no farà cap acte públic fins dijous. Des de diumenge, l'estelada de la seu nacional d'aquesta entitat, situada al carrer Diputació de Barcelona, oneja a mitja asta amb un crespó negre en el seu record.

Al llarg del dia molts són els que encara recorden el seu llegat. Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) es va sumar a les mostres de condol per la mort de Muriel Casals i, aquest dilluns, la portaveu de la formació ecosocialista, Marta Ribas, en va destacar el seu tarannà d'"estendre ponts" i "construir consensos". Va lamentar que Casals no hagi pogut desenvolupar la tasca al capdavant de la comissió d'estudi del procés constituent, ja que hauria estat "molt vàlida i necessària".

Per la seva banda, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va recordar la seva "amiga" Muriel Casals com el seu "referent" i la seva "mestra", a més de ser el "somriure de la revolta". "Sempre ha estat positiva, sempre ens ha donat confiança, sempre estava convençuda que el que fèiem ens sortiria bé", va apuntar en declaracions a la cambra catalana. Al seu parer, l'expresidenta d'Òmnium encara "tenia molt a oferir" tot i que ja havia donat molt a Catalunya. "És una gran pèrdua en l'aspecte humà i en el de país", va reconèixer. Diversos ciutadans van col·locar estelades davant del Parlament envoltades de flors, missatges i espelmes en homenatge a Muriel Casals. Forcadell, que va admetre que encara està "commocionada" per la mort de Casals, va cridar a continuar el seu exemple i a confiar en la "força i convicció" del poble català.

La presidenta va explicar que la Mesa està ultimant amb Òmnium i altes d'entitats com celebrar l'acte al Parlament en reconeixement a la figura de Muriel Casals. Les mostres de condol també es van començar a veure al territori. Òmnium Cultural La Selva va convocar la ciutadania ahir, a les vuit del vespre, davant l'ajuntament per retre homenatge a Casals. Durant l'acte els assistents van guardar un minut de silenci per recordar-la.

"Llibre de condol"

Alhora, Òmnium La Selva posa un llibre de condol a disposició de qui ho desitgi des d'avui i fins a divendres, 19 de febrer, de sis a vuit de la tarda, a la seu de l'entitat situada al carrer Pare Lluís Rodés, 14 de Santa Coloma de Farners.