El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, va escriure una carta el passat 3 de febrer al president del Parlament Europeu, Martin Schultz, en la que li va demanar el seu suport per a la «tasca que ens han encomanat els ciutadans democràticament». Romeva va traslladar aquests desitjos signant com a «ministre», tal i com informa el diari El Mundo. Ho fa, segons el conseller, utilitzant una fórmula que ja han utilitzat consellers anteriors i també usada en els governs d'Escòcia i Flandes.

El portaveu de Ciutadans (C's) al Parlament, Carlos Carrizosa, va advertir ahir Raül Romeva que la seva «missió no és fer de ministre d'Exteriors», sinó que s'ha de cenyir a l'«acció exterior» que contempla l'Estatut, li «canviïn o no» finalment el nom del seu càrrec en «la targeta de visita».

«No sé si li canviaran o no les targetes de visita a Romeva, però aquí, on faci falta jurídicament, no tingui cap dubte que la conselleria es diu Acció Exterior», va dir Carrizosa, que de fet va recordar que aquesta és la nomenclatura de la comissió de control «equivalent» al Parlament.

Per al dirigent, a Ciutadans «ja li sembla bé que Romeva continuï fent acció exterior, que vol dir promocionar l'economia catalana, promoure els interessos de Catalunya, captar inversions a l'estranger, captar turisme i aquestes qüestions que diu l'Estatut».

La portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, va acusar el PP d'estar «interessat a generar conflicte» i «judicialitzar qüestions polítiques», i va defensar en aquest sentit les competències «concretes i extenses» en acció exterior de la Generalitat que contempla l'Estatut. En declaracions a la Cambra catalana després de reunir-se amb representants del Pacte per la Indústria de Catalunya, Granados va criticar que Albiol estigui «interessat a generar conflicte» i va recordar que «és el moment de la política i el diàleg, i no generar més conflicte». Per a la dirigent socialista, la conselleria d'Afers Estrangers desenvolupa «unes competències contingudes en l'Estatut» i, per això, va ser clara: «No creiem que hi hagi debat en aquest tema».