Inspectors de l'Agència Tributària van registrar dimarts passat quatre empreses majoristes de Mercabarna en una operació contra les vendes en diner negre en el sector carni. Segons fonts de Mercabarna, es tracta de quatre empreses privades que estan situades dins del recinte del mercat central. Mercabarna compta amb un total de 30 empreses del sector carni. Aquests registres s'emmarquen dins una macrooperació que porta a terme l'Agència Tributària contra el frau fiscal en el sector de les empreses càrnies que afecta una quinzena de comunitats autònomes. En l'operació, anomenada «Presunto», es van registrar 73 empreses de tota la cadena de producció i comerç majorista del sector de diverses comunitats. Aquests escorcolls es van iniciar dimarts passat i van finalitzar dijous. Hisenda també va obrir una investigació a 25 empresaris vinculats a aquestes societats. Els inspectors van detectar en alguns dels empresaris l'ingrés de grans quantitats d'efectiu en comptes, la possessió de béns a l'estranger i el manteniment d'alts nivells de vida no justificats pels seus ingressos regulars, segons va indicar l'Agència Tributària en un comunicat.

Un total de 330 funcionaris van formar el dispositiu de l'Agència Tributària, incloent-hi personal de les unitats d'auditoria informàtica, amb el suport de 45 efectius policials. Els Mossos també van col·laborar en les actuacions dutes a terme a Catalunya, a Sabadell i Lleida. Les actuacions es van iniciar per personació de la Inspecció a les seus d'empreses per accedir directament a la documentació i informació comptable o auxiliar real, inclosos els sistemes informàtics de processament de la informació.

Operatiu a nivell estatal

L'operatiu, coordinat a nivell estatal, va comptar amb la participació de totes les dependències regionals d'inspecció de l'Agència Tributària. En el comunicat va explicar que l'operació té el seu origen en la vigilància del comportament fiscal dels sectors econòmics espanyols.