El Consell de Ministres va aprovar ahir la presentació d'un recurs al Tribunal Constitucional (TC) contra determinats articles de la reforma de la llei catalana d'exercici de professions de l'esport i va demanar la suspensió de la seva aplicació.

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va explicar que la interposició del recurs compta amb l'aval del Consell d'Estat, que ha dictaminat que aquesta reforma (aprovada pel Parlament el passat 29 d'abril i que va ser publicada en el Butlletí Oficial de l'Estat el 14 de maig del 2015) vulnera la Llei d'Unitat de Mercat.

També la llei catalana preveu la celebració de convenis i acords d'equiparació de professionals, fet que suposa un «excés de competència», ja que Catalunya «no té competències per celebrar per si sola convenis o acords internacionals», va dir Sáenz de Santamaría.

La llei recorreguda regula quatre tipus de professions de l'esport: professors d'educació física, monitors esportius, entrenadors i directors esportius, que hauran d'acreditar la seva formació en aquest àmbit a través dels certificats enunciats en la reforma.

El text aprovat pel Parlament estableix una «equiparació» dels convenis i acords catalans als del «marc europeu de qualificacions», així com la inscripció dels «professionals amb formació i experiència contrastada» en un «registre de professionals».

La vicepresidenta del Govern va posar èmfasi en el fet que el Consell d'Estat va avalar que existeixen fonaments jurídics suficients per a la interposició d'aquest recurs al TC, amb la invocació expressa de l'article 161.2 de la Constitució que produeix la suspensió de la norma.

Va explicar que s'han produït «dubtes similars» en la normativa que van aprovar les comunitats de La Rioja i Extremadura però que, «a diferència del cas de Catalunya», s'han celebrat acords amb aquestes autonomies «que han permès evitar el recurs d'inconstitucionalitat en avenir-se a les tesis defensades per l'Estat en respecte de les seves competències».

L'avís de Santamaría

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va avisar ahir que l'Executiu incorporarà als seus recursos al Tribunal Constitucional les declaracions polítiques d'alguns dirigents catalans, perquè avalen que s'estan incomplint les resolucions dels tribunals.

En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, la vicepresidenta va ser preguntada per les paraules d'alguns dirigents catalans que estan posant en dubte la necessitat d'acatar les resolucions del Tribunal Constitucional (TC).

Sáenz de Santamaría va fer un repàs dels recursos presentats pel Govern i va recordar que el TC va suspendre la declaració independentista del Parlament, així com la llei catalana de creació d'estructures d'estat, entre d'altres actuacions.

També està recorreguda la llei catalana d'acció exterior i relacions amb la UE, suspesa parcialment, i s'ha plantejat un conflicte de competències amb la Conselleria d'Afers Estrangers que dirigeix Raül Romeva.

La resposta del Govern

El Govern va lamentar l'anunci de recurs d'inconstitucionalitat contra la llei catalana de l'esport que va fer ahir a Madrid el Consell de Ministres.

El secretari general de l'Esport, Gerard Figueras, es va mostrar sorprès perquè les negociacions amb la secretari d'estat semblaven ben encaminades i va anunciarque convocarà per dilluns als presidents de les principals federacions esportives.

La Generalitat vol que la resposta al recurs es decideixi de forma conjunta amb les federacions. Figueras els va garantir públicament que mantindran la «seguretat jurídica» i el registre d'esportistes professionals seguirà obert. Segons ell, el Govern no tenia cap problema en registrar els esportistes formats en altres comunitats autònomes que volguessin treballar a Catalunya i dedueix que l'Estat vol evitar qualsevol conveni entre la Generalitat i altres estats de la UE sobre el tema.